Лудостта на Macy Gray зарази София (СНИМКИ)

Macy Gray @ Зала 1 на НДК Copyright: Licata.bg

Една камара черен, безграничен глас и безкрайна лудост, с този багаж кацна за трети път в София носителката на Грами Macy Gray. Този път в носенето на товара ѝ помагаха момчетата от The California Jet Club, с които съвсем наскоро издаде и новия си албум The Reset.

НОВ АЛБУМ

Добре че излезе тази тава, та след 10-годишна пауза Gray да се върне у нас и да ни припомни колко рамките и нормите за нея не важат. Въпреки че София е спирка от актуалното ѝ турне по представяне на албума, в целия сетлист бяха включени едва три песни от него – „Every Night“, „Thinking of you“ и „Disco Song“. Не че не сме доволни от приличното количество хитове, с които беше избрала да запълни вечерта в зала 1 на НДК.

Програмата на Macy беше повече от шарена, чак на моменти нелогична, но за това след малко. Нови и стари песни се заплитаха с кавъри, както певицата обича да прави. Е, този път тръпки минаха по гърба ни от нейната версия на Nothing Else Matters на Metallica. Толкова соул и блус вкара в най-известната балада на кръстниците на траш метъла, че я промени до неузнаваемост. Добре че е текстът, че да не се объркаме.

ЧАСТ I

Шоуто с продължителност над час и половина, беше разделено на две. Първата част беше доста по-спокойна и рафинирана. Музикантска с две думи. А втората беше истински наелектризираща. В нея Зала 1 на НДК се превърна в ретро дискотека, от онези готините, в които не можеш да стоиш без да се раздвижиш и в които ходехме само заради танците. Ето тук е моментът да се отбележат няколко важни неща за организаторите на събитието BGTSC. Страхотна сцена и едно от най-добрите осветления, които сме гледали в тази зала. Звукът беше почти кристален и без забележки – отново истинско постижение за пространство, проектирано за партиини пленуми. Може би обаче, малко повече реклама на този концерт щеше да е от полза, защото имаше незаети седалки, които Macy Gray не заслужава (особено след двете си помитащи визити у нас през 2009 г. и 2012 г.)

Та ето къде беше пробойната в програмата на шоуто снощи – паузата между първата и втората част на концерта, в която певицата трябваше да смени тоалета си, а момчетата от бенда ѝ да ни забавляват. Изключително нелогично, тази задача беше делегирана на един от перкусионистите, който се опитваше да прави всичко по силите си, борейки се с един лаптоп, от който пускаше парчета – на моменти не съвсем подходящи за емоцията на концерта. Може би трябваше да придружи диджейските си умения с демонстрация на барабаните, но това така и не стана по някаква причина. Неловкото споглеждане сред публиката беше прекъснато от завръщането на бенда зад инструментите и басистът, който застана под светлината на прожектора, за да забие страхотен кавър на We Are The Champions на Queen, който залата пое от първата минута и изпя като един.

ЧАСТ II

Завръщането на Macy на сцената беше ударно с дивашката Relating to a Psychopath от албума The Id, след което се заредиха още парещи по подметките парчета, сред които Sexual Revolution, I Try, Thinking of You, Come Together.

Разбира се, съвсем в стила на певицата и тотално импониращо на лудостта ѝ, тя пусна дебел проводник, по който да тече енергия между нея и публиката. Неспирно говореше с феновете, закачаше се, разпяваше, дори откровено флиртуваше. А от другата страна отговорът бе: почитатели на крака, изпълнявайки всяка песен заедно с нея. А на финала – дори и буквално. Macy Gray пожела някой от публиката да се качи и да попее на нея, докато тя си почива в едно канапе на сцената. От първите редици изскочи Елена Сиракова, която направи жестока интерпретация на култовата I Try и получи искрени аплодисменти от звездата.

БЪЛГАРСКА СЛЕДА

Малко по-рано, Сиракова беше на сцената, като част от групата на Рут Колева, поканена да подгрее концерта на Macy Gray. Рут предложи стегнат сет и завладяващо сценично присъствие, в което основен акцент бяха невероятните възможности на гласа ѝ. За една песен време тя дори отстъпи мястото си зад микрофона на 19-годишната VIANNE, която се радва на подкрепата на Колева от известно време.

Четете още по темата