Imany изнесе двучасов шамански ритуал в София (СНИМКИ)

Imany - Voodoo Cello/ NDK Copyright: Licata.bg

Като ритнеш стола под себе си разбираш, че можеш да правиш много повече неща – да вървиш, да танцуваш, да маршируваш. Като вземеш стола на виолончелист… става абсолютно същото. Седем от най-красивите и големи струнни инструменти се въртяха в транс и танцуваха по сцената на зала 1 на НДК, привлечени от мощните вуду заклинания на невероятната Imany, в четвъртък вечер (2 юни).

43-годишната французойка, за която музикалните стилове са само по-широки хоризонти, този път дойде, по покана на Fest Team, със специален спектакъл – Voodoo Cello, съставен изцяло от преработки на поп хитове. Любопитното в него е, че е смесица между концерт, театър на сенките и шамански ритуал, в който самата Imany влиза в ролята на жрица. Специалната сценография и осветление, поведоха зрителите на пътешествие от тъмнината към светлина, претворено на сцена не само със светлини ефекти, но и със смяна на костюми и драстична промяна в динамиката на артистите по сцената.

ТАНЦУВАЩИ ЧЕЛА

Вместо осем, обаче, излязоха седем чела, като в края на концерта Imany обясни, че един от музикантите ѝ се е наранил и те са работили целия предишен ден, за да преорганизират програмата за седем инструмента – трима мъже и четири жени. Вместо добре познатите столове, на които стоят виолончелистите в симфоничните оркестри, тези седем виртуози, закачиха инструментите си с дебели куки на вратовете си и танцуваха с тях цяла вечер, в специално изготвената от Imany хореография.

Трудно е да се повярва по колко различни начини може да бъде използвано едно класическо виолончело. Свириха на инструментите, слагайки ги легнали на пода, обръщаха ги на обратно, използваха ги за барабани (между другото, самите инструменти бяха невероятно озвучени и всяко докосване до тях, не само върху струните, беше използвано като част от музикални фон). Всичко това и гласът на Imany бяха напълно достатъчни за да изпълнят залата без никакви, абсолютно никакви допълнения. Дори на моменти и челата бяха излишни, защото акапелните изпълнения на певицата се възпроизвеждаха в такъв обем и богатство, че си бяха самодостатъчни.

След като публиката върна музикантите на бис, Imany се възползва и разказа интересния си живот от сцената подобно на проповедник, който те мотивира да повярваш в собствените си възможности и да се изправящ все по-силен след трудностите. Не пропусна да сподели и спомени от първия си концерт в България – под дъжда, без електричество в Благоевград.

СЕТЛИСТ

 1. Concrete Jungle (Bob Marley)
 2. Total Eclipse (Bonnie Tyler)
 3. Take Me To Church (Hozier)
 4. Voleur d’eau (Henru Slavador)
 5. Creep (radiohead)
 6. If You Go Away (Jacques Brel)
 7. Wonderful Life (Black)
 8. Dance Monkey (Tones and I)
 9. Believer (Imagine Dragons)
 10. Black Little Angel (Eartha Kitt)
 11. She Works Hard For money (Donna Summer)
 12. Like A Prayer (madonna)
 13. All The Things (T.A.T.U.)
 14. A Team (Ed Sheeran)
 15. I’m Still Standing (Elton John)
 16. Wild World (Cat Stevens)

БИС:

 1. Around The World (Daft Punk)
 2. You Will Never Know (Imany)

Четете още по темата