hug or handshake разляха меланхолия в Sofia Live Club

hug or handshake first live @ SLC Copyright: Licata.bg

Трудно е да се повярва, защото hug or handshake са едно от най-популярните имена на инди поп сцената в България в последно време, но дуото Петър Трифонов и Антон Георгиев едва снощи изнесоха първия си самостоятелен голям концерт. Събитието беше в Sofia Live Club и успя доволно да го напълни с определено истински фенове.

Всъщност, може би никой не разбра, че това е самостоятелният дебют на hug or handshake, защото момчетата не изпитаха и за миг затруднение да установят контакта с публиката си, сякаш са го правили десетки пъти. А с новите попълнения в бандата – Ник Николаев на барабаните и Виктор Иванов на бас китарата, бяха в оттрениран синхрон и помежду им течеше видима химия. В нито един момент гостуващата ритъм секция не се усети като отделна част, а напротив – Ник и Виктор имаха безупречна спойка, което даваше особено спокойствие на цялата банда да се концентрират върху емоциите, вместо върху техническото изпълнението.

И с просто око беше видимо, че благодарение на дигиталните платформи и интернет, hug or hаndshake вече са успели да култивират своя вярна публика, съставена, разбира се, на 80% от дами – красиви, млади, различни момичета, облечени ексцентрично, цветно или пък градски, но в никакъв случай в линията на модните тенденции сред средностатистическите си връстнички в момента. Истинско пиршество за окото и културния жироскоп.

Сетлистът

Антон и Петър изсвириха вече добре познатите парчета от дебютния си албум „Once Upon A Pink Sedan“, който получи високата оценка на едно от най-добрите студия за мастеринг в света, легендарното Sterling Sound, а hug or handshake бяха представени в портфолиото му като част от артистите, с които се гордее, че работи. Greg Calbi, един от най-добрите им мастеринг инженери, е сложил финалните щрихи на „Once Upon A Pink Sedan“. Групата обаче беше подготвила и изненада и направиха дебют на чисто новата си песен „Септември“.

Авторските парчета примесваха с кавъри, на Хари Стайлс например, защото, както шеговито обясни вокалистът Антон Георгиев: „Искаха от нас да напълним час и половина!“

Идва ред на новото

Истината е, че hug or handshake създадоха невероятно интимно усещане. Музиката им – извън всякакви норми за поп в България, прецизно дозирана между меланхолия и провокация, сътвори телепортиращ механизъм за откъсване от ежедневието, който пренася директно в кино свят, като от класическа лента за добрите години на Ню Йорк и нощните му локали. Искрена и откровена мъжка романтика, демонстрация на сензитивност и нов поглед над объркано установените норми за мъжествеността на мъжа. Младото поколение отказва да се съобразява с традицията и чупи тези устои по най-приятния начин – чрез музика, но и чрез сценично поведение и излъчване. В крайна сметка „една дама с оранжева рокля“ получи солово акустично изпълнение от Антон. Тя беше неговата жена.

Четете още по темата