Gergo Borlai, Chus Gancedo, Bonzy, Борислав Петров и Владислав Зидаров на Sofia Drum Fest 2023 (СНИМКИ)

Gergo Borlai @ Sofia Drum Fest 2023 Copyright: Licata.bg

Третото издание на може би единствения барабанен фестивал на Балканите Sofia Drum Fest се състоя на 10 септември и отбеляза най-шумната неделя в София. Истинска вакханалия с опънати кожи и палки, която събра в Grindhause клуб фенове на ударните инструменти и професионални музиканти от наистина всякакви възрасти.

Организиран от Боян Георгиев Bonzy (Odd Crew), Sofia Drum Fest със сигурни стъпки разширява мащабите си и се отличава с перфектна и стройна организация. Програмата му беше спазена до минутката и всички успяха да се насладят на изпълненията, клиниките и уроците на българите Владислав Зидаров, Борислав Петров и Боян Георгиев Bonzy, както и на чуждестранни музиканти на сцената.

За тазгодишното издание на Sofia Drum Fest пристигнаха две големи международни звезди – безспорният виртуоз Gergo Borlai и испанецът Chus Gancedo.

Gergo Borlai е унгарец по произход. Името му е замесено в над 500 албума, работейки освен като барабанисти и като композитор и продуцент. Три пъти печели наградата „Drummer of the Year“, два пъти „Gold Record Awards“ също и „The Golden Drumstick Prize“ и наградата на Fonogram “Jazz Album of the Year“. Нареден е на трето място в анкетата на списание Modern Drummer в категорията “Best All-Around Drummer“ през 2019.

Chus Gancedo e най-заетите испански барабанисти. Малко след като завършва в лондонския университет LCCM с почести започва да турира и записва с най-различни испански артисти, а през 2021 г. издава и барабанна школа, базирана върху техниката на свирене в ръцете.

Освен виртуозно свирене в продължение на 6 часа, петимата барабанисти проведоха и кратки лекции за техники за свирене с ръце, бързина в краката, неравноделни ритми, разнообразяване на стила и отговаряха на всички въпроси от публиката. Малко преди финала на Sofia Drum Fest беше организирана и барабанна битка за публиката, в която се включиха предимно деца и младежи, които демонстрираха страхотни умения зад сетовете.

Gergo Borlai:

Chus Gancedo:

Боян Георгиев Bonzy:

Борислав Петров:

Владислав Зидаров:

Лицата на ЛИЦАТА § Барабанни битки:

Четете още по темата