A to JazZ /Ден II/ – Bilal, Matteo Mancuso Trio, EVDN, Петя Станчева & Big Bang (СНИМКИ)

A to JazZ 2023 Copyright: Rumina Georgieva/ Licata.bg

Вторият ден на фестивала A to JazZ беше пъстър и изпълнен със страхотна музика, дошла у нас от различни крайща на света, но и такава, която е завила само зад ъгъла на някоя софийска улица.

(ВИЖ снимки от Ден I на A to JazZ ТУК!)

Bilal

Голямото име безспорно беше Bilal. Роденият във Филаделфия соул певец прави еклектична смесица от госпъл, джаз, соул, блус и хип-хоп, но по-важното – предава страхотна енергия от сцената. Той пристигна с уникален бенд, който го съпровождаше виртуозно в това музикално пътешествие.

Matteo Mancuso Trio

Скритата изненада, може би на целия фестивал тази година, е Matteo Mancuso – италиански джаз и рок китарист, роден в Сицилия и израстнал в САЩ. Едва на 26 години вече е признат за истинска сила на китарата от величия като Dweezil Zappa, Stef Burns, Joe Bonamassa, Steve Vai и Al Di Meola, с който свири на сцената на Eddie Lang Jazz Festival през 2022 г. Самият Al Di Meola казва за него „Абсолютен талант, способността му за импровизация е на светлинни години напред. Би отнела два или три живота.”, а легендата Steve Vai добавя „Еволюцията на китарата е напълно сигурна в ръцете на този тип музиканти…това е просто ново ниво, тонът, докосването, нотите…изключителен талант!” Всичко това обаче нямаше да има никакво значение, ако Matteo Mancuso нямаше онова вълшебно присъствие на сцена, което ни разкри снощи.

EVDN

Евден Димитров – момчето, което кара бас китарата да пее, което поставя дебелите струни под прожекторите и показва как могат да правят мелодия, а не само да носят ритъма в тъмния ъгъл на сцената. изключително силно българско присъстиве от Евден и бандата му, които, без да преувеличаваме, стояха абсолютно наравно с основните изпълнители на сцената снощи.

Петя Станчева & The Big Bang

Петя Станчева изведе младите джаз таланти от НМУ “Любомир Пипков”, подкрепени от биг бенда към Софийски духов оркестър, за да даде поле за да им даде поле за изява на голяма сцена. A to JazZ е фестивал, който винаги е подавал ръка и на най-младите и неизвестни бъдещи надежди. Тази година го прави с учениците на петя Станчева – Михаела Христова, Никита Янкова, Албена Михайлова, Стела Павлова, Сесил Сабри, Мария Пружинска, Стелияна Даскалова, Михаела Генова, Яна Миладинова.

ЛИЦАТА на A to JazZ

Четете още по темата