Pearl Jam на живо в Будапеща – една сбъдната мечта

от Асен Георгиев
pearl jam Будапеща Снимка: Асен Георгиев

Датата е 12.07.2022. Докато в София са нечовешки жеги, в Будапеща е есенно време. Духа вятър, слънчевата светлина е студена, а навън изглежда сякаш скоро ще вали. От няколко дни в града са Pearl Jam, които същата вечер ще имат шоу пред над 10 хиляди в една от най-големите зали в унгарската столица. Това далеч няма да е първото им шоу в Будапеща, но атмосферата се усеща по улиците. В няколкото дни преди концерта градът беше превзет от фенове с тениски, суичъри и раници на гръндж великаните.

ОРГАНИЗАЦИЯТА

След двукратно отлагане заради Ковид пандемията, моментът настъпи. Фенове на грънджа или просто такива, харесващи стойностната музика се тълпяха пред Pap Lázsló Sport Arena. За съжаление унгарските организатори се държаха сякаш до сега не са приемали толкова големи групи и не знаеха как да се справят с организацията. От неясни критерии за допустим багаж, през безкрайни опашки за мърч до меко казано ужасен звук на подгряващите White Reaper. 

Младите музиканти от Кентъки, обаче не бяха повода толкова много хора да се съберат на едно място във вторник вечер. Поводът бяха Pearl Jam.

EDDIE И ПУБЛИКАТА

За щастие техните техници успяха да подобрят значително звука преди Eddie Vedder, Stone Gossard и компания да се качат на сцената. Още преди да се случи това, обаче, се усещаше, че това ще е голяма вечер за рок музиката. 

Сред вълна от светлина и аплодисменти Pearl Jam излязоха на сцената и още от началото показаха, че, въпреки че вече част от тях наближават 60-те, това въобще няма да ги спре. Те започнаха участието си с Wash, Why Go и Brain of J., като за две от песните това бе първо изпълнение на настоящото европейско турне. 

Eddie, както винаги, беше пълен с енергия и истории от личния си живот, живота на групата и живота на едно кенгуру, избягало ден преди това от зоопарка в Будапеща. Той разказа колко тежко е било за всички да не могат да свирят пред публика в продължение на повече от две години, и колко е благодарен, че има възможността отново да го направи.

Pearl jam setlist Будапеща Снимка:  facebook.com/PearlJam
Pearl Jam сетлист Будапеща
Снимка: facebook.com/PearlJam

ПЕРФЕКТНОТО ШОУ

Концертът продължи с един от химните на Сиатъл – Even Flow, последван от издадената първо като сингъл, и после включена към последния албум на групата Gigaton, Dance of the Clairvoyants. След това отново бе време за добре познатите и истински произведения на изкуството I am Mine, Black и Do the Evolution. 

Eddie бе толкова вдъхновен от изживяването, че по време на едно от солата сам се погрижи публиката да бъде осветена, като отрази един от прожекторите в китарата си. Тук трябва да споменем и на колко високо ниво бяха осветителите и всички сценични работници, които се бяха погрижили групата да бъде представена по страхотен начин.

НЯМА ДА СИ ХОДИТЕ

След като Pearl Jam изсвириха Porch бе време да се оттеглят. Публиката обаче не беше съгласна и след няколко минутни аплодисменти и скандирания, американците се върнаха на сцените и всички изглеждаха сякаш не искат да си ходят.

Те изсвириха прекрасния кавър Crazy Mary на Victoria Williams, последван от State of Love and Trust и, разбира се, Alive. Всичко това доведе публиката до екстаз, но това също не бе краят. 

Последната песен за вечерта бе отново кавър, този път на познатата на всички All Along the Watchtower на Bob Dylan. Тук е момента отново да отбележим страхотните вокални възможности на Eddie Vedder, който накара песента да звучи сякаш е написана за него и я направи още по-красиво.

pearl jam Будапеща Снимка: Асен Георгиев
Pearl Jam в Будапеща
Снимка: Асен Георгиев

Това бе последната песен за вечерта, но невероятната емоция, както и разговорите на Eddie с публиката, останаха в съзнанието на всички били на концерта в Будапеща. 

КЪСМЕТЛИИТЕ В БУДАПЕЩА

Феновете в Будапеща бяха истински късметлии, защото малко след датата в унгарската столица се наложи групата да отмени няколко концерта заради проблеми с гласа на Eddie и дългоочакваните спектакли във Виена, Прага и Амстердам не се състояха.

Четете още по темата