Lalalar – дервишки бийт за пръв път в София (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Lalalar @ Sofia Copyright: Licata.bg/ Ivanichka Kyuchukova

Турците Lalalar бяха група, към която подхождах със смесица от скептицизъм и голямо любопитство. Недоверието ми идваше от, според мен, прекомерната употреба на традиционната турска музика в парчетата им, допълнена от модерните бийтове, които ме карат да усещам музиката, като правена от един и същ компютър. И въпреки това – имаше нещо, което ме караше да проявявам искрено любопитство към триото. Това, което интуицията ми подсказваше, се потвърди на първият им концерт в София в четвъртък вечер /15.02/, в столичния клуб Mixtape 5.

Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek и Alican İpek изключително прозорливо използват турските ритми, или онази част от тях, която може би вкарва дервишите в транс, защото точно такъв ефект тези звуци упражняваха и върху разгорещената публика в София. Концертът беше събрал алтернативни млади хора, за които по никакъв начин не бих казала, че са фенове на ориенталското звучене на музиката, но точно на парчетата на Lalalar телата им се люлееха в ритъм като вълните в Черно море. Таз малка „хватка“ на триото, допълнена с онзи недолюбван от мен бийт, който обаче на живо контролира синусоидата на сърдечния ритъм, се комбинират в такъв звук, който без усилия те праща в едно друго, парти измерение. Енергията беше забележително силна и почти видимо течеше двупосочно между артистите и публиката им.

А на сцената не беше кой знае колко по-различно от долу. Ali Güçlü Şimşek е изключително харизматичен фронтмен, който лъха на инди алтърнатив екземпляр, но с кеф лепи накъдрените турски музикални украшения към музиката си. Поведението му е изключително чувствено и дори с пикантен привкус, без обаче и за миг да минава естетически граници. С един жест контролира цялата маса от хора, дошла да види бандата му и изпълва паузите без вокали в танци и шеметно въртене като дервиш. от време на време в ръцете му попада и китара, но ярките му жестове с ръце съвсем не се ограничават.

Съвсем не е случайна славата, която Lalalar са си спечелили и продължават да градят. Сигурна съм, че тя стъпва на невероятните им концерти на живо, в които взимаш повече, отколкото си дал. Ето малко емоции, запечатани в кадри от първия концерт на турската банда в София.

ФОТОГАЛЕРИЯ Lalalar:

Четете още по темата