Sofia Summer Fest – организаторите говорят!

Sofia Summer Fest Copyright: Licata.bg

Вече с пълна сила тече второто издание на Sofia Summer Festival, което ще продължи цели 78 дни в сърцето на София. Музика, театър, кино, литература, зона за отдих, добра храна, вино и крафт бира, сянка, хамаци, библиотека на открито и настолни игри се разполагат на поляните зад музея „Земята и хората“ в Южен парк II, съвсем близо до метростанция „Европейски съюз“.

(Чети още: Програма, подробности и билети – Sofia Summer Fest)

Зад най-дългия фестивал у нас, стоят четири „луди глави“, както сами се наричат. Борислав Чучков отговаря за програмата и подбора на артисти. Алекси Калев от BLM (Bulgarian Live Music, организатор на Midalidare Rock и много рок концерти в последните години) се грижи за техническото обезпечаване на фестивала. Борис Гълъбов от BSG Media се е нагърбил с партньорства и спонсорства, и отговаря за павилионите за храна и напитки. Ради Георгиев от 8PM движи рекламата и PRa на събитията.

От тази година Sofia Summer Fest вече има не една, а две сцени. Голямата сцена е снабдена с огромен лед екран, който да създаде истинско шоу дори и на събитията, започващи по светло. Втората, новата, сцена е по-малка и се помещава в огромна шатра. В нея се състоят дневни и камерни събития, за които е необходимо сянка и прохлада, или пък пази от непредвиден дъжд. Най-често тя ще е домакин на детски спектакли, които са всеки уикенд от 11 часа. За най-малките се предвиждат и различни уъркшопове и тематични дни. На територията на фестивала дори кучетата са добре дошли.

Sofia Summer Fest от своя страна домакинства няколко фестивала. Ще има прожекции от София филм фест, както и на филми от Master of Art. На поляната на Южен парк II, за втора поредна година ще се проведе и „Цвете за Гошо“ – събитието в памет на Георги Минчев. Тази година ще има и голям международен фестивал на настолните игри в цели два дни, като се води кореспонденция чак с Япония за него.

Съвсем скоро очакваме да видим и изложби в пространството на Sofia Summer Fest и така всички културни проявления ще се съберат на едно място.

Голяма част от уикенд брънчовете преминават под звуците на джаз на живо, а Борислав Чучков планира и съботно-неделни матинета. „Моето детство мина на матинета в зала България. Затова смятам, че има достатъчно публика за това“, споделя единият от братя Чучкови.

Какво още ни разказаха Борислав, Алекси, Боби и Ради за фестивала и какви планове градят за следващата година – прочетете в интервюто им.

Как се промени Sofia Summer Fest за една година?

Алекси Калев: Първо променихме периода – увеличихме го почти двойно. Kато организатор на събития знам как се работи по 9 месеца, дори година, за събитие, което трае 3-4 дни. Тук се събрахме четирима луди глави и правим фестивал 78 дни. До сега имаме над 55 потвърдени артисти и 2 сцени –голямата и нова, камерна и покрита. Създадохме я най-вече за събития с по-уютен характер като детските представления. В парка, има слънце, а спектаклите за най-малките са през деня. Затова ги преместихме в тази страхотна шатра 15х25 метра, която позволява да се събират 200-250 човека на сянка и прохладно. Може да я използваме и като спасителен план Б, защото въпреки че е лято, не е гарантирано, че няма да вали.

Тази година добавихме много допълнителни забавления. Има люлки, пуфове, увеличили сме настолните игри. Превръщаме Sofia Summer Fest в място, където хората могат да прекарват свободното си време в часовете, в които нямаме платени събития. Тогава достъпът до зоната е напълно безплатен. Могат да дойдат, да хапнат, да почиват, да играят игри.

Мисля, че не съм срещала толкова дълъг фестивал другаде.

Ради Георгиев: Такива фестивали в големите градове са много важни. В столиците винаги се случва нещо подобно, но 78 дни… не знаем. И другаде може би има луди глави както нас, но аз лично не знам за толкова продължително събитие.

Такъв фестивал без партньори обаче не може да се случи. Бюджетът е огромен и благодарим, че ги има и застават зад нас.

Как се прави толкова голяма програма? Колко време ви отне?

Борислав Чучков: Подготовката започна още в края на миналата година. Двама човека екип сме, които се занимаваме с артистите, но всеки от четиримата организатори хвърля идеи на масата и се обсъждат. Консултираме се винаги помежду си.

Програмата е почти финализирана. Остават да се уточнят детайли по някои събития, които скоро ще обявим. За съжаление вече изпадаме в ситуация, в която артистите ни търсят, но не останаха дати за тази година.

За следващата година вече имаме потвърдени 10 артисти, като ще се стремим да има повече международни участници. Тази година, заради пандемията и пътуванията е сложно, но ще ни гостува Влатко Стефановски, който съм сигурен, че ще направи страхотен концерт на 9 август, заедно с Теодосий Спасов.

Алекси Калев: Аз бих допълнил, че леко улеснение в правенето на програмата тази година е, че миналата година бяхме единствените, които правихме фестивал. Успяхме да дадем рамо на артистите, предоставяйки им сцена. Сега те ни връщат подкрепата.

Защо решихте да се разраснете и да направите същия фестивал и в Перник – Pernik Summer fest?

Ради Георгиев: Идеята ни беше този фестивал да има живот и извън София. Да занесем това, което се случва тук и на други места. Перник е първият ни опит. Плах бих казал. Градът е особен, но общината много иска да прави промени и в тяхно лице имаме партньор.

Означава ли това, че планирате и в още градове да го направите?

Борислав Чучков: Перник беше много ценен опит, който съм убеден, че ще продължим и догодина. Надявам се през 2022 г. да включим още един или два града. Но това е под условие, че има желание и подкрепа от община и партньори на местно ниво. От билети не е възможно да се покриват разходите. А още повече, че по-голямата част от приходите отделяме за творците, защото започнахме с тази идея миналата година – да им помагаме, и продължаваме така.

Какви са основните затруднения, които срещана при правенето на програмата?

Борислав Чучков: Най-често трудностите идват от графика. Сцените се отвориха, артистите имат и други участия, пътуват в провинцията и когато са формация от например 7 активни актьори, е трудно да се намери дата, на която хем всички да са свободни, хем да е свободна и при нас.

Но успяхме да направим много разнообразна програма. Стартирахме с Миро, който е поп музика, на следващия ден имаше народна музика – ансамбъл Филип Кутев, после Софийски солисти, стендъп комеди като „Бум-бум“ на Мишо Билалов. Предстои Део да дебютира като стендъп артисти през септември. Имаме дори хип-хоп събития като концертите на Григовор и Гена, и Спенс – рап, който те кара да мислиш. На камерната сцена ще представяме книги. Всяка събота и неделя пак там са детски представления…

Алекси Калев: Така или иначе тази част на Южния парк – Южен парк II, на който му викат и „кучешкия парк“, зад музея Земята и хората, е традиционно място за детски рождени дни. Сега ние може да предложим да ги правят и при нас с детския театър, като използват нашите пространства.

Борис Гълабов: За тези рождени дни, след детския театър имаме прекрасни брънчове. Има възможност дори да предоставяме цялото място за ползване от други събития през деня.

Sofia Summer Fest организатори Copyright: Licata.bg
Борислав Чучков, Борис Гълъбов, Алекси Калев и Ради Георгиев (от ляво надясно)

Има ли единна политика от страна на държавата за подобни културни мероприятия?

Алекси Калев: Хубаво е общините и Министерство на културата да имат политика за подкрепа на такъв тип градски събития. Те са много популярни на Запад и срещат абсолютна подкрепа. Благодарни сме за отношението, което получаваме ние, но колкото по-голяма подкрепа имаме, не само с терен, но и финансова, толкова по-голям и добър фестивал може да направим. Надяваме се догодина да се отворят границите и артистите да започнат да турират. За програма с международни артисти всяка стотинка ще ни е важна.

Борислав Чучков: Подкрепата не бива да е само от държавата и общините, но и от бизнеса. Всеки град има поне една фабрика, която има интерес градът да е атрактивен за хората, т.е. нейните служители, и да има туризъм.

Ради Георгиев: Реално логиката на тези фестивали в големите градове води точно към туризъма. Тези събития са двигател за хора през лятото за вътрешни пътувания. С международни имена в афиша ситуацията вече съвсем ще се промени.

Борис Гълабов: Затова имаме дългосрочни намерения за терена и се надяваме да ни бъде даден за  стопанисване за 10-15-20 години. Искаме да го облагородим и да се грижим за него. Бихме искали да се разширим още малко, за да добавим още допълнителни развлечения.

Алекси Калев: Така ще имаме дългосрочност и предвидимост, и ще можем да планираме. Да знаем, че догодина пак сме тук, за да можем да  сме сигурни и да каним големи артисти, които трябва да букнеш от сега за 2022 г.

Какво ви събра вас четиримата?

Ради Георгиев: Пандемията. Всички имахме общи проекти, които започнаха да падат един по един. На Алекси големите концерти бяха отменени, отложиха Европейското първенство, за което Алекси и Боби бяха планирали да правят Евро камп на това място и да се гледат мачовете, спряха филма на братя Чучкови „18% Сиво“ от екран…. Така лека-полека започна да се оформя идеята да направим нещо заедно. Всички сме си говорили, че искаме да правим такъв фестивал. Съвпадение беше запазената локация тук.

Алекси Калев: Изглежда лесно, но не е. Да, с Боби Гълъбов бяхме запазили терена да правим Евро Камп 2020, но не се случи. Тогава се обадих се на Ради и казах: „Защо да не сменим съдържанието и вместо футбол да е култура?“. Не знаехме дали ще е финансово успешно, затова трябваше да се съберем хора, готови да работим без пари, дори да загубим. Ради ни запозна с Борко и така направихме 40 дни фестивал, с над 30 000 посетители през първата година.

Когато започвахте, мислехте ли, че ще стигнете до тук – 78 дни фестивал?

Боби Гълабов: Бяхме сигурни. Събрали сме се хора оптимисти, луди глави. Няма трудност, която да ни попречи.

Борислав Чучков: За да сме откровени до край, през 2020 г. тръгнахме с идеята, че ще загубим пари. Слава богу се оказа, че сме успели да излезем на нула. Нула е положително число в този бизнес.

* Sofia Summer Fest се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, район Триадица, Lenovo, Български спортен тотализатор, Pepsi, Answear.bg, Dolce Gusto, Ozone.bg и Биротерапия.

Четете още по темата