Ривър Финикс – перфектният рокендрол мит, който остана на 23

Началото на 90-те. Бунт, наркотици, слава, Лос Анджелис, Сънсет булевард, рояци от холивудски и рок звезди. Красиво младо момче е в конвулсии на паважа пред един от най-вървежните клубове, от онези със специалните стаички за потребителите на наркотици, The Viper Room, чийто съсобственик е Джони Деп. Вътре Деп, Flea (Red Hot Chili Peppers) и бандата им “P”, свири парчето „Michael Stipe“ и припява “I finally talked to Michael Stipe / But I didn’t get to see his car / Him and River Phoenix / Were leaving on the road tomorrow.” Датата е 31 октомври, годината 1993 г., а красивият млад мъж, на който му остава час живот е точно Ривър Финикс.

ФИНАЛЪТ

Животът и финалът му е от онези истории, като че ли писани за да бъдат рокендрол мит. Само че съвсем не е легенда, а живия живот, прекъснат едва 23 години след старта му.

Ривър и Хоакин Финикс

Линейка пристига, след като тогава 19-годишният му брат Хоакин се обажда на 911, и го откарва в болница Сидарс-Синай, само за да бъде констатирана смъртта му в 1:51 ч след полунощ. Руската рулетка е гръмнала. Как? И до днес, 30 години по-късно, този въпрос няма окончателен отговор. Приятелката на Ривър – актрисата Саманта Матис, е и човекът, който го открива гърчещ се пред клуба. В продължение на дълги години тя мълчи за станалото, а когато проговаря през 2018-а, разказва, че излизайки от тоалетната вижда как охраната изхвърля Ривър и още един мъж. В този момент актьорът пада на тротоара и изпада в конвулсии. Красивото момиче започва да крещи: „Какво му направи? Какво става?“, а придружителят му ѝ отговори: „Остави го намира. Прецакваш му кефа!“

ВЕРСИИТЕ

Друга широкозастъпена версия, дело на биографа му Гавин Едуардс („ Last Night at the Viper Room: River Phoenix and the Hollywood He Left Behind“) е, че „китарист приятел“ дава на Ривър чаша и му казва да я изпие и ще се почувства страхотно. Дали Едуардс намеква, че дружката по наркотици на Финикс – Джон Фрушанте, е въпросният китарист и до днес не е ясно, защото авторът, а и семейството и свидетелите отказват да назоват име. Говори се, че след като на 26 октомври Ривър се прибира в Лос Анджелис от снимки, той изкарва няколко дни в непрестанно друсане и никакъв сън точно с Фрушанте.

Снимка: Lance Steadler

Обстоятелствата остават неясни, но изходът е категоричен – Ривър Финикс умира, предозирал със спийд (комбинация от кокаин и хероин), плюс валиум и канабис.

ГОЛЯМАТА СТРАСТ

Този кратък поглед към Ривър имаше категоричната първоначална цел да стои далеч от подробностите около смъртта му и да се фокусира върху една важна част от живота на супер талантливия актьор, която винаги е оставала в сянка – музиката му. Но явно историята за края е по-неизбежна дори от самия край. Тя изписва ореола, около Ривър и личността му е крайно непълна без този разказ. Дори и днес, когато се навършват 53 години от рождението (да, рождението, а не смъртта) на Ривър.

НЕОБИКНОВЕНО ДЕТСТВО

Всички знаят, че той е бил голямата надежда, златното момче на поколението си. Всеки, работил с него прогнозира рафтове пълни с Оскари. Талантът му не може да остане незабелязан. Той е впил дълбоки корени в повече от интересния живот на Ривър, които по много особен начин рефлектира във всяка негова роля. Първо дете в семейство на хипита, той получава името Ривър от философския трактат на Херман Хесе „Сидхарта“, второто му име е Джуд… естествено заради „Hey Jude“ на The Beatles, а фамилията му всъщност е Bottom, която семейството сменя няколко години по-късно на Финикс на птицата феникс, символизираща прераждането. Точно като тяхното, след като се отказват от сектата Децата на Бог, в която са мисионери, и в която, между другото, Ривър по-късно разказва, че е сексуално насилван от 4-годишен.

Снимка: Elisa Leonelli/REX/Shutterstock

Той никога не пристъпва училищен праг. Баща му има проблеми с алкохола и когато се прибират от мисионерския си живот със сектата в Латинска Америка, обратно в САЩ, Ривър и четирите му по-малки братя и сестри (Хоакин, който по онова време се казва Leaf (Лист), Рейн (Дъжд),  Либърти (Свобода) и Съмър (Лято)) започват да пеят и свият на улицата за да изкарат пари, защото при преместването си в Лос Анджелис са бездомни и живеят в кола. Малко след това майка им успява да уреди Ривър с агента на таланти Айрис Бъртан. Няколко реклами, после малки роли и много бързо звездата на талантливото момче изгрява. Той е органичен актьор, красив, умен, харизматичен, необременен от школовка. Започва да изкарва пари и да се грижи за семейството, като негова глава, а междувременно прокарва път и на братята и сестрите си към Холивуд.

ФИЛМИТЕ

„Бъди до мен“ не е първият филм на голям екран на Ривър Финикс, всъщност първият е „The Explorers“ (1986), но тази класическа лента по Стивън Кинг дава летящия старт на кариерата му. Следват още филми, до един със забележителни превъплъщения на Финикс, като „Брегът на комарите“ с Харисън Форд, с който си партнира и в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, „Малкият Никита“ с великия Сидни Поатие, и може би най-ключовият „Моят личен Айдахо“, който го запознава с Киану Рийвс и му печели първата голяма награда  Independent Spirit Award за главна мъжка роля през 1992 г.

Снимка: Ron Galella, Ltd./ WireImage

МУЗИКАТА

Въпреки натоварения му снимачен график, огромната страст на Ривър остава музиката и той намира време за алтернативната рок банда Aleka’s Attic, която сформира през 1987 г. заедно със сестра си Рейн. Той е вокалист и китарист на бандата и само ранната му смърт е пречка да изкарат първия си албум. Може би благодарение на звездното му амплоа на актьор групата дори има договор с „Айлънд Рекърдс“. Интересното е, че Ривър никога не позволява името му да се включва публично по афишите на групата. Просто не желае групата да се смята за порендата ексцентрична прищявка на холивудска изгряваща звезда. Единственото му споменаване редом до Aleka’s Attic е на събитие на PETA, чиито страстен поддръжник и активист е той. Въпреки всичко в пространството могат да бъдат открити няколко сингъла на групата и благодарение на сестра му Рейн излизат и неиздавани преди смъртта му песни.

За един от последните си филми „Нещо, наречено любов“, Финикс дори пише една от песните в лентата – „Lone Star State of Mind“, но тя така и не влиза в официалния саундтрак. За сметка на това пък свири на китара и пее във филма.

Участва и в записите на експерименталния и крайно ексцентричен солов албум на Джон Фрушанте „Smile From the Streets You Hold“. Тавата излиза чак през 1997 г. и е най-добрият синоним на болка, който някога сме слушали. Честно!

ЕДНО ПРОМЕНЕНО ПОКОЛЕНИЕ

Всъщност Ривър Финикс е истинска ренесансова личност, на когото всички изкуства са в кръвта и еднакво успешно пее, свири, танцува, играе. Само може да гадаем какво би се случило с него, ако в онази нощ Качулатата с косата не го беше отвела. Дали щеше да е като приятелите си Джони Деп и Киану Рийвс, които грабиха с пълни шепи от актьорската професия и Холивуд, а днес, най-накрая, намират време за истинската си страст – музиката?!

Снимка: IMDB

Едно е сигурно, в Ривър е имало нещо магично, повлияло цялото му поколение. Нещо, което ме кара да мисля за него като за Кобейн. След смъртта му, клуб The Viper Room затваря врати за известно време в знак на почит, а когато отново отваря вече не е същият. Или поне така твърдят всичките му посетители. Брат му Хоакин, Киану Рийвс, Джони Деп, Джон Фрушанте и още огромен брой талантливи, млади и красиви обитатели на Лос Анджелис са променени завинаги. Те са това, което са днес, заради онзи 31 октомври 1993 г… По-точно заради 23 август 1970 г., когато се ражда Ривър Джуд Ботъм!

Четете още по темата