Робърт Джонсън – музикантът с дяволски талант

от Петър Бойков

Блус иноваторът Робърт Джонсън е първият голям представител на „Клуб 27“, Елвис Пресли и Арета Франклин умират на същата дата като него.

През 2021 отбелязваме 110 години от рождението му. Роденият на 8 май 1911 г. китарист и певец оставя малко, но значимо музикално наследство, а личният му живот е забулен в мъгла, дала поле за множество легенди и слухове.

Първи стъпки

Детството си Робърт прекарва в постоянно движение – майка му се жени неколкократно, поради което бъдещият музикант живее в различни градове из американския юг. Първите инструменти, с които Джонсън се захваща, са хармоника и дръмбой. Негови съвременници свидетелстват, че началните му опити с китарата не са особено успешни. Не след дълго обаче Джонсън смайва всички с невероятно инструментално и вокално майсторство. Бързият му прогрес поражда слуховете, че младежът от Хейзълхърст, Мисисипи е добил уменията си след сделка с Дявола.

Джонсън не спира да пътува и през двайсетте си години. Подвизава се като странстващ музикант, свирещ както на танцови забави, така и на улицата. Младият виртуоз става известен с умението да изпълнява добре различни стилове и бързо да научава нови песни. Освен с артистични дадености, Джонсън се слави и с опасен чар, чрез който си осигурява гостоприемството на не една и две жени в градовете, през които минава.

Следи

Блус пионерът успява да остави по-сериозно доказателство за съществуването си през 1936 и 1937, когато взема участие в няколко звукозаписни сесии. Джонсън работи под ръководството на продуцента Дон Лоу в импровизирани студиа в Джаксън, Мисисипи и Далас, Тексас. Записани са близо трийсет солови изпълнения, в които са демонстрирани разнообразни умения – вещина в изпълнението на класически блус, но и присъствие на суинг, джаз и рагтайм похвати.

Краят на пътя

Самобитният музикант умира едва на 27, поставяйки началото на печалния клуб артисти, споминали се на същата възраст. Подобно на голяма част от живота му, смъртта на Робърт Джонсън също остава загадка. Музикалният гуру е открит безжизнен в близост до ферма в Грийнууд, Мисисипи, но афроамериканския му произход кара разследващите да не положат особено старание в изясняването на инцидента. Изследователи на живота му смятат, че Джонсън е отровен от ревнив мъж, чиято съпруга е била влюбена в харизматичния блусар. 

Ерик Клептън нарича Робърт Джонсън “най-важният блус певец, живял някога”. На подобно мнение са и хора като Кийт Ричардс, Робърт Плант и Боб Дилън
Снимка: Raph_PH/Wikimedia

Виртуозът от Мисисипи почива сравнително неизвестен извън рамките на южните щати. В хода на XX век обаче записите му добиват популярност. Посочвани са като извор на вдъхновение от легенди като Ерик Клептън, Кийт Ричардс и Робърт Плант. Историята на Джонсън не остава незабелязана и от киното. На базата на неговата биография е изграден филмът „Crossroads“ (1986) с участието на Ралф Мачио и Стийв Вай.

Невероятните стечения на обстоятелствата около китариста с дяволски талант продължават и след смъртта му, настъпила на 16 август 1938. На същата дата, през 1977 и 2018, издъхват други две значими музикални фигури – Елвис Пресли и Арета Франклин.

*Този и други материали на подобна тематика, може да откриете в YouTubе канала и Facebook страницата на нашите партньори – “Нотна стойност”.

Четете още по темата