Piece of My Heart – хит на всички времена

от Петър Бойков
Elliot Landy - Wikimedia Commons

Музикалната история познава различни по вид хитове – някои завладяват публиката, но не след дълго се забравят, други са запомнени като шедьоври на своето време, а трети остават трайно актуални, въпреки хода на времето и смяната на музикалните тенденции. Пример от последната графа е композицията Piece of My Heart.

Началото

Piece of My Heart e написана от Бърт Бърнс и Джери Роговой през 1967. Песента влиза в репертоара на по-голямата сестра на Арета Франклин – Ърма. Нейното изпълнение е издържано в соул стилистика и успява да достигне десета позиция в R&B чарта на сп. “Билборд”. Твърди се, че преди най-голямата от сестрите Франклин да получи творбата, тя е била предвидена за подготвящия дебютния си албум Ван Морисън. От позицията на продуцент на Морисън, единият от авторите на песента, Бърт Бърнс, я предложил на младия северноирландец. Последният обаче отклонил предложението, избирайки да се фокусира върху своите собствени идеи. 

Ърма Франклин е първата изпълнителка на песента, превърнала се в класика в няколко жанра

Джанис Джоплин краде шоуто

Година по-късно, Piece of My Heart все пак стига до рок ориентирани музиканти. Песента е издадена в изпълнение на групата Big Brother and the Holding Company, чиято вокалистка е Джанис Джоплин. В този прочит е отдадена значима роля на китарата, в комбинацията с неповторимия висок и дрезгав глас на Джанис. Аранжиментът е дело на китариста на бандата Сам Андрю, който не пропуска да внесе разнообразие с цели три китарни сола. 

В този си вид песента се радва на голям успех и е възприета като един от химните на хипи движението. Албумът Cheap Thrills, в който е включено парчето, достига първо място в класацията Билборд 200. Уви, Big Brother and the Holding Company не успяват да повторят успеха си. Джанис Джоплин напуска групата в края на 1968, а две години по-късно умира, записвайки името си в печалния “Клуб 27”.

Джанис Джоплин и нейната група създават най-успешната версия на Piece of My Heart.

Поп, кънтри, реге и Led Zeppelin

Преработките на Piece of My Heart обаче не свършват дотук. Отново през 1968, Дъсти Спрингфийлд я записва за албума си Dusty… Definitely. В екипа, осъществил изданието, личи името на Джон Пол Джоунс. Бъдещия член на Led Zeppelin работи като аранжор, диригент и басист в проекта, месеци преди да стане част от най-прочутата група на своето време. 

В следващите десетилетия Piece of My Heart е изпълнявана от артисти от най-различни жанрове – през 1997 Шаги използва фрагменти от песента, примесени с типичното за него карибско звучене. Три години преди него пък певицата Фейт Хил достига върховете на класациите за кънтри музика със свое изпълнение на хита. Сред запомнящите се кавъри се нарежда и този на Джос Стоун, а за последно по-сериозен шум около парчето предизвика изпълнение на живо на Стивън Тайлър от Aerosmith.

*Този и други материали, поднесени под формата на видеоразказ може да откриете в YouTubе канала на “Нотна стойност”.

Четете още по темата