“Около него винаги витаеше приключенски дух” – Дейвид Боуи в спомените на колеги

от Петър Бойков

На 10 януари 2016 г., на 69-годишна възраст, почина Дейвид Боуи. Музикалният иноватор си отиде неочаквано, два дни след рождения си ден, от рак на черния дроб.

Влиянието на Дейвид, не само в изкуството, а и в обществения живот, е голямо и неоспоримо. В памет на легендарния артист „Нотна стойност“ събра изказвания, направени по негов адрес от други музиканти – съвременници, почитатели и последователи.

Спомени и впечатления

“Той не се задържаше в определен жанр за повече от един албум, и все пак успя да създаде жанрове, за които света не беше чувал до онзи момент и благодарение на които, копирайки, някои други музиканти направиха цели кариери.”

Тони Висконти, дългогодишен музикален продуцент на Дейвид Боуи, в интервю за “The Irish Times” от 2020 г.

“Споделяхме еднакво чувство за хумор. Както много други велики певци, Дейвид беше брилянтен имитатор. През първата седмица, в която работихме заедно, той ми каза: “Написах песен за Боб Дилън. Доста е добра.” Пусна ми я на мониторните колони в звукозаписното студио, беше страхотна, Дилън в превъзходна форма. Но забелязах че Дейвид се смее. Разбира се, оказа се, че пее той, не Дилън.”

Брайън Ино, съавтор и продуцент на няколко от албумите на Боуи, в интервю за “California News Times” от 2021 г.

“Макар светът да го виждаше като мъж от друга планета, той беше забавно, щедро и неподправено човешко същество.”

Дейв Грол (Nirvana, Foo Fighters и др.) в интервю за “Radio X” от 2020 г.

“Любимият ми спомен с Дейвид е от онзи път, когато подготвяхме “Dancing in the Street” заедно. Трябваше да запишем песента и да заснемем видеото към нея в рамките на един ден. От звукозаписното студио отидохме направо на снимачната площадка. В края на деня си казахме: “Ето, че сме способни да направим подобно нещо. Тогава защо стоим в студиото по цели години?”

Мик Джагър пред сп. “Rolling Stone”, 2016 г.

“Срещали сме се само веднъж, през 1973-а или 1974-а. Продуцирах албум на фолк рок групата Steeleye Span. Те искаха Дейвид Боуи да изсвири соло на саксофон в една от песните им. Успях да намеря телефонния му номер, обадих се и казах: “Не ме познаваш, но едни хора, чиито албум продуцирам, питат дали би желал да свириш на саксофон за тях.” Боуи отговори: “Добре, къде и кога?” Казах му: “Когато можеш”, а той отвърна: “В три следобед днес?”

Бях уплашен, мислех си, че ще поиска поне 2000 лири за участието си. Пристигна в 3, усмихнат. Изсвири точно това, което искахме, въобще не попита за заплащане, здрависа се с всички и си тръгна.”

Иън Андерсън (Jethro Tull) в интервю за Пьотър Качковски от 1997 г.

“Боуи беше като Анди Уорхол, когато дойдеше на някое парти се чувствахме сякаш е пристигнал папата.”

Крис Стейн (Blondie) пред “The Guardian”, 2016 г.

“Една от най-силните му страни бе неговото свойство да се променя. Той определено бе ренесансов артист и човек.”

Деби Хари (Blondie) пред “The Guardian”, 2016 г.

“Дейвид Боуи притежаваше всичко. Той беше интелигентен, с богато въображение, смел, харизматичен, атрактивен, сексапилен и вдъхновяващ както във визуално, така и в музикално отношение.”

Кейт Буш пред “The Guardian”, 2016 г.

“Срещали сме се само веднъж, но той беше много талантлив човек, изключителен талант. Пое някои големи рискове и съумя да се увенчае с успех.”

Ози Осбърн в интервю за “Yahoo! Music” от 2016 г.

Прощални слова

“Дейвид беше голяма звезда, ценя моментите, в които сме били заедно. Неговата музика изигра много важна роля в историята на британската музика. Гордея се с огромното вдъхновение, което той донесе на хората по целия свят. Неговата звезда ще грее в небето завинаги.”

Пол МакКартни във Facebook публикация, направена на 11 януари 2016 г.

“Приятелството с Дейвид беше светлината в моя живот. Никога не съм срещал друг толкова надарен човек. Той беше най-добрият.”

Иги Поп във Facebook публикация, направена на 11 януари 2016 г.

“Дейвид Боуи беше истински иноватор и истински творец. Нека почива в мир.”

Фарел Уилямс в Twitter публикация, направена на 11 януари 2016 г.

“Дейвид Боуи беше едно от най-важните вдъхновения за мен. Той бе толкова безстрашен, толкова креативен… Подари ни магия за цял живот.”

Кание Уест в Twitter публикация, направена на 11 януари 2016 г.

“Скъпи Дейвид, където и да си сега знай, че ми липсваш. Не просто ми липсваш, сърцето ми е разбито. Ти беше мой идол, по-късно се превърна и в мой ментор и приятел.

Научих толкова много от теб, от това просто да бъда в твоята компания, от разговорите, които сме водили и, разбира се, от пътите, когато съм гледал изпълненията ти. Ти винаги намираше време за мен. Когато се срещнахме за пръв път, групата ми и аз бяхме незначителни. Но въпреки това ти ни взе под крилото си. Ти вярваше в нас и ни подари толкова много невероятни възможности.

Без теб, без твоите наставления и мъдростта ти, не мисля че щях да съм там, където се намирам днес като артист и като човек. За това ще ти бъда благодарен вечно.”

Брайън Молко (Placebo) във Facebook публикация, направена на 11 януари 2016 г.

“Беше удоволствие да се работи с него. Стаята се озаряваше и всички замесени разбираха, че стават част от велик албум. Във въздуха около него винаги витаеше приключенски дух.”

Тони Висконти в интервю за “The Irish Times” от 2020 г.

*Този и други материали на музикална тематика, може да откриете в YouTubе канала и Facebook страницата на нашите партньори – “Нотна стойност”.

Четете още по темата