Музикант, фотограф, писател, археолог – Бил Уаймън от Rolling Stones на 85

Бил Уаймън Снимка: Raph_PH

На 24 октомври 1936 г., в лондонския квартал Люишъм, е роден Бил Уаймън. През 20-те си години англичанинът се прочува като басист на Rolling Stones. Впоследствие обаче се оказва, че притежава интереси и намерение да работи и в много други, далечни от музиката, сфери.

(Четете още: All The Rage – новата песен на Rolling Stones е на 47 години)

Басистът на Stones

Уаймън хваща бас китарата чак в зрелите си години, някъде на прага между 1959-та и 1960-та, докато е на 23 години. Преди това, още като дете, Бил е свирил на пиано. И макар смяната на клавишния инструмент със струнен да идва сравнително късно, тя е точно навреме, за да може Уаймън да стане член на Rolling Stones през 1962 г. Така, за три десетилетия, непостоянната до онзи момент позиция на басист в групата е заета от най-възрастния сред „търкалящите се камъни“.

Бил Уаймън остава в Rolling Stones до 1993 г., вземайки участие във всички албуми на бандата до „Steel Wheels“ (1989) включително. Впрочем, басистът напуска формацията, с която е станал световноизвестен, още през 1990-та. Прави го след турнето в подкрепа на оказалия се последен албум с негово участие. Раздялата обаче е обявена публично чак когато става време Stones отново да издадат нов материал и да тръгнат на път. На мястото на напусналия е привлечен Дарил Джоунс, който обаче и до днес носи статута на гост-музикант.

1971 г. - Бил (застанал в средата) и колегите му от Rolling Stones позират за реклама на албума “Sticky Fingers” Rolling Stones Records/Wikimedia Commons
1971 г. – Бил (застанал в средата) и колегите му от Rolling Stones позират за реклама на албума “Sticky Fingers” Rolling Stones Records/Wikimedia Commons

Нови предизвикателства

Като причина за оттеглянето си басистът ветеран изтъква желанието да се посвети на други важни за него дейности. И впоследствие прави точно това. След като слиза от сцената Уаймън се посвещава на различни занимания. Започва да пише книги. Първо автобиографични, разглеждащи престоя му в Stones, а по-късно и на теми като музикална история, фотография и археология. Последните две сфери са сред любимите на артиста. През годините фотографии на Уаймън са излагани в различни галерии по света. Едно от най-големите постижения на лондончанинът е възможността да снима художника Марк Шагал и част от неговите картини във връзка с книги, посветени на последния.

Що се отнася до археологията, Бил Уаймън разказва, че е развил интерес към нея след случай, в който работници, отстраняващи повреда по водопровода, открили средновековна стомна в близост до дома му. Музикантът ерудит решил сам да започне да търси стари, заровени в земята съкровища с помощта на металотърсач. И така, в продължение на няколко десетилетия, бившият член на една от най-известните рок групи в света открива монети, накити и съдове с историческа стойност, много от които са излагани в музеите на Великобритания. През 2007 г. звездата дори пуска на пазара свой модел металдетектор, анонсиран като чудесен избор за малки и големи археолози-ентусиасти.

Все пак Уаймън не обръща гръб на музиката напълно. От 1997-ма насам басистът ръководи формацията Bill Wyman’s Rhythm Kings, с която има издадени пет албума. През 2012-та пък гостува на избрани концерти на Rolling Stones, за да изпълни няколко песни от „доброто старо време“ с бившите си колеги. Но е категоричен, че няма желание и намерение да остане с групата за по-дълго.

Бил Уаймън и втората му съпруга, 34 години по-младата от него Манди Смит, фотографирани през 1989 г. Mirrorpix
Бил Уаймън и втората му съпруга, 34 години по-младата от него Манди Смит, фотографирани през 1989 г. Mirrorpix

Скандалът

Макар да е наричан „тихият член на Rolling Stones“, Уаймън невинаги е успявал да се опази от скандали. През 1989 г. 52-годишният инструменталист сключва брак с 18-годишната Манди Смит. Медиите гръмват, след като се разбира, че рок музикантът и тийнейджърката се познават още от времето, когато тя е била на 13, а връзката им е започнала няколко години преди женитбата. И все пак двойката съжителства мирно и безпроблемно, поне до 1991-ва, когато се разделя. Две години по-късно, когато се жени за по-младата от него с 23 години Сузан Акоста, на всички става ясно, че за Бил възрастта е само число. Третата съпруга на басиста е с него и до днес, като двамата се радват на три деца.

Този и други материали на музикална тематика, може да откриете в YouTubе канала и Facebook страницата на нашите партньори – “Нотна стойност”.

Четете още по темата