От Брус Спрингстийн до Slipknot – пътят на Джей Уайнбърг

от Петър Бойков

На 8 септември 1990 г. в Ню Джърси е роден Джей Уайнбърг. В началото на XXI век американецът стартира кариера на барабанист, нещо, което изглежда като предопределено за него. Бащата на Джей, Макс Уайнбърг, е прочут майстор на ударните – през 70-те придобива известност като част от групата на Брус Спрингстийн, The E Street Band, а към края на столетието става лидер на бенда, грижещ се за музикалното оформление в шоуто на Конан О’ Брайън.

Кой е баща му?

Именно богатата музикална култура на неговите родители подтиква Джей да поеме по стъпките на баща си. На 9-годишна възраст бъдещият барабанист гледа за пръв път на живо концерт на Брус Спрингстийн с участието на татко си. Горе-долу по същото време Уайнбърг-старши води сина си на фестивала Ozzfest, където Джей се запознава с творчеството на Slipknot и формира интерес към по-тежката музика.

Първоначално младокът се учи да свири на китара и бас. Едва след няколко години, навлизайки в ранното си тийнейджърство, открива вкъщи старите барабани на своя баща и започва да се упражнява върху тях. Не след дълго младежът става част от няколко местни групи. Талантът му не остава незабелязан и през 2008 г. Джей е поканен да партнира на Брус Спрингстийн. По това време Макс Уайнбърг се разкъсва между ангажиментите си с The E Street Band и тези в телевизията. Това налага отсъствието му от някои концерти, на които за заместник е привлечен неговият син.

Свежа кръв за Спрингстийн

В началото Джей участва в шоутата на Спрингстийн само с по няколко песни. Постепенно обаче напредва достатъчно, че да започне да изнася цели концерти с легендарния изпълнител. Публиката е във възторг – ненавършилият пълнолетие младеж влива свежи сили в групата, съставена от музиканти, надхвърлили 50-те.

През 2010-та, след като баща му се е завърнал на титулярната си позиция, Джей се присъединява към хардкор законодателите Madball. С тях барабанистът записва албума „Empire“. Престоят му в тази банда обаче не продължава дълго – в хода на същата година Уайнбърг се разделя с Фреди Кричън и компания поради персонални различия. След това, в продължение на две години, свири в пънк квартета Against Me!.

Невероятна възможност


Най-дългосрочния си професионален ангажимент Уайнбърг-младши получава през 2014 г. Тогава барабанистът е поканен в Slipknot на мястото на Джоуи Джордисън. Изглежда, че Джей, който отново е най-младия в групата, се справя достойно със заместването на своя, вече покоен, предшественик. Към днешна дата потомственият музикант е участвал в два албума на бандата от Де Мойн. В свои интервюта Уайнбърг неведнъж описва присъединяването си към Slipknot като „невероятна възможност“ и споделя, че не спира се старае да оправдае гласуваното му доверие.

*Този и други материали на подобна тематика, може да откриете в YouTubе канала и Facebook страницата на нашите партньори – “Нотна стойност”.

Четете още по темата