„Helter Skelter“ – разрушителният шедьовър на The Beatles

от Петър Бойков

Преди повече от 50 години, на 22 ноември 1968 г., e издаден едноименният албум на The Beatles, познат още като “Белия албум”. Много от композициите в него придобиват статут на общопризнати класики. Но една от тях – „Helter Skelter“, успява да се открои с див и необуздан звук, а по-късно и с намесването ѝ в шокиращ криминален случай.

Към края на 60-те, някъде на границата между 1967 г. и 1968 г., Пол МакКартни попада на интервю, в което Пийт Таунсенд заявява, че песента “I Can See for Miles” на неговите The Who, е най-шумното, първично и мръсно рокендрол парче, което някога е писал. Пол, на когото допада идеята за експеримент с продрани вокали, шумни инструментални партии и наситено ехо, решава, че ще опита да надмине не по-малко именития си колега. Тази амбиция ражда песента Helter Skelter и веднъж завинаги затваря устите на критиците, които твърдят, че Макка е способен да пише единствено балади.

“Имам мазоли по ръцете!”

В английския език “helter-skelter” носи няколко различни значения. Изразът се използва за описание на объркване и безпорядък, но и като название на популярна панаирна атракция – голяма спираловидна пързалка. В едноименната композиция са загатнати и двете значения. Според нейния автор, в песента „Helter Skelter“ се разказва за възхода и падението на Римската империя.

Beatles_and_George_Martin_in_studio_1966
Джордж, Пол и Джон в студиото, заедно със своя ментор Джордж Мартин Capitol Records @ Wikimedia Commons

В края на май 1968 г. The Beatles започват записите на своя девети студиен албум. Най-шумното парче в него е изпипвано в продължение на няколко месеца, а една от първоначалните му версии трае колосалните 27 минути. В окончателния си вариант “Helter Skelter” е завършена на 9 септември. Осемнайстият, последен тейк се оказва най-сполучлив и е увековечен в “Белия албум”. Емоционалният крясък: „Имам мазоли по ръцете!“ на уморения Ринго Стар е оставен в песента, чиято продължителност е съкратена до 4 минути и 30 секунди. 

Пролятата пот около “Helter Skelter” обаче си заслужава. Песента се превръща в една от композициите с основен принос за бъдещото втвърдяване на рока, а към днешна дата албумът, в който е включена, е отбелязал над 15 милиона продадени копия по целия свят.

Престъпният прочит на Чарлс Менсън

За съжаление, освен в класациите за най-значими рок парчета, “Helter Skelter” се появява и в криминалните хроники. Налудничавият Чарлс Менсън вижда в едноименния албум на The Beatles пророчество за апокалиптична расова война. Според новоизлюпения месия, на него и последователите му е отредено да разпалят конфликта и да се укрият докато той премине. След това да излязат на светло и да управляват земята. През 1969 г. безумният култ довежда до убийствата на девет души, сред които е и бременната съпруга на Роман Полански – Шарън Тейт. Чарлс Менсън не успява да изцапа ръцете си с кръвта на невинни жертви – това правят подтикнати от него съмишленици. В последствие и подбудителят, и извършителите, получават тежки присъди. Въпреки това, тази неприятна история несъмнено оставя черно петно върху “Белия албум”.

Charlie-Sharon
Петдесет години след смъртта си, Шарън Тейт получава възмездие на големия екран. Развоят на фаталната нощ на 8 срещу 9 август 1969 е пренаписан от Куентин Тарантино във филма “Имало едно време в Холивуд”. CDCR/20th Century-Fox @ Wikimedia Commons

Музиката обаче не трябва да бъде винена за чужди грехове. На това мнение са и Пол МакКартни, и Джон Ленън, които защитават своите почтени творчески мотиви в интервюта, последвали шокиращите престъпления. Право в целта са думите на Боно по адрес на цялата тази история. На концерт на U2, преди да бъде изсвирена “Helter Skelter” той заявява: „Това е едно парче, което Чарлс Менсън открадна от The Beatles. Сега ние ще си го вземем обратно.“

*Този и други материали, поднесени под формата на видеоразказ може да откриете в YouTubе канала на “Нотна стойност”.

Четете още по темата