Фаталното общо турне на Guns N’ Roses и Metallica

от Петър Бойков
metallica guns n' roses

Вдъхновена от наближаващия летен сезон и мечтаните концерти на открито, днешната „Нотна стойност“ ще проследи историята на едно мащабно турне. През 1992 г. общата обиколка на Северна Америка на Guns N’ Roses и Metallica се приема от феновете с голям интерес, но впоследствие е запомнена най-вече със съпътстващите я скандали и злополуки.

ПРЕДИСТОРИЯ

В началото на 90-те и двете групи се радват на огромна популярност. През 1991 г. Metallica представят своя едноименен албум, познат още като „Черния албум“. Това е изданието, превърнало калифорнийския квартет от траш явление в мейнстрийм мания. В същата година Guns пускат на пазара двете части на амбициозната поредица „Use Your Illusion“, затвърждавайки славата си на най-популярна хард рок банда на планетата. 

Guns N’ Roses и Metallica са се срещали и преди да тръгнат на общо турне  – през 1990 членове на двете формации свирят в импровизирана супергрупа, събрана по случай рождения ден на списание „RIP“. Бандите делят сцена и на концерта в памет на Фреди Меркюри, провел се на 20 април 1992 г. на стадион “Уембли”. Идеята за общо турне, подхвърляна от музикантите по време на техни срещи, е подета от мениджърите им и така на 12 май, на специална пресконференция, Слаш и Ларс Улрих обявяват мащабната обиколка, обхващаща САЩ и Канада.

ЗАЩО METALLICA СВИРЯТ ПЪРВИ?

Приходите и времето на сцена са поделени поравно между главните действащи лица, а Metallica изявяват желание да свирят преди Guns N’ Roses всяка вечер. Това искане е продиктувано не от скромност, а от прагматизъм – пренареждането на сцената между различните изпълнители отнема два часа. Джеймс Хетфийлд и компания решават да избегнат риска от възможни закъснения в програмата си, продиктувани от проточили се приготовления на сцената или от известния с непостоянството си Аксел Роуз.

Заедно с хедлайнерите е взета и подгряваща група – Faith No More, които тръгват на път в подкрепа на албума “Angel Dust”. Първоначално мястото е предложено на Nirvana, но воден от ненавистта си към фронтмена на Guns N’ Roses, Кърт Кобейн отхвърля офертата.

РОУЗ ЗАГУБВА ГЛАСА СИ, ХЕТФИЙЛД СЕ ПОДПАЛВА НА СЦЕНАТА

Звездното турне е открито на 17 юли в щатската столица Вашингтон пред близо 50 хилядна публика. Guns N’ Roses свирят в разширен концертен състав – освен шестимата музиканти от групата, на сцената излизат още седем души, сред които беквокалистки и брас секция. Не след дълго обаче започват да се появяват проблеми. Аксел Роуз се оплаква от болки в гърлото в хода на седмото шоу от обиколката. Ден по-късно лекари установяват, че вокалистът е пренатоварил гласа си. Роуз е посъветван да си вземе поне една седмица почивка, което довежда до пренасрочване на три концерта.

Обиколката е подновена на 8 август. Уви, концертът в Монреал също е белязан от инциденти. Джеймс Хетфийлд получава сериозни изгаряния по тялото, заради пиротехническо съоръжение, до което е застанал твърде близо. Metallica са принудени да се оттеглят преждевременно, а фронтменът е закаран в болница. 

Последвалото изпълнение на Guns N’ Roses не само не успокоява напрежението, а го разпалва. Най-опасната банда в света започва сета си със закъснение и слиза от сцената след само девет песни. Впоследствие музикантите се оправдават за ситуацията с лошото озвучаване, а Аксел Роуз твърди, че към онзи момент гласът му не се е възстановил напълно.

Metallica Guns N' Roses
Ларс Улрих от Metallica, Аксел, Слаш и Дъф от Guns N’ Roses, Леми от Motorhead и Дейв Мъстейн от Megadeth зад кулисите на фестивала “Monsters of Rock” през 1988
Снимка: George Chin/IconicPix

МАСОВИ БЕЗРЕДИЦИ

Във вечерта на концерта обаче голяма част от канадската публика се чувства подведена, а неизпълненото обещание за петчасово шоу на двете водещи рок групи довежда до масови безредици в и извън стадиона. Вечерта завършва с арести, ранени зрители и полицаи и щети на стойност 400.000 долара.

След злополучната дата плъзват слухове, че с дългоочакваната обиколка е свършено. Здравословното състояние на Джеймс Хетфийлд е под въпрос, а преди да напусне сцената в Монреал Аксел Роуз се заканва, че това ще е последната изява на групата му за много време напред. Що се отнася до личните отношения, фронтменът на Metallica не гледа с добро око на своенравния си колега от Guns N’ Roses. Случилото се в нощта на 8 август пък допълнително подронва разбирателството между двата лагера. В края на краищата професионализмът и подписаните договори натежават и концертите са подновени още същия месец – на 25 август.

До оздравяването на обгорените му ръце Джеймс Хетфийлд е принуден да изпълнява единствено ролята на вокалист. Неговите китарни партии са поети от техника на групата – Джон Маршал, познат от хеви метъл бандата Metal Church. Към края на септември Faith No More се оттеглят от турнето, за да изпълнят други концертни ангажименти, а мястото им е заето от Body Count и Motorhead.

СЛАШ НА КОСЪМ ОТ СМЪРТТА

Сериозни здравословни проблеми застигат и още един от музикантите преди края на обиколката – сърцето на Слаш спира за няколко минути след свръхдоза хероин, но късметът отново е на страната на рока. Китаристът е изправен на крака бързо, а турнето продължава без повече усложнения, приключвайки благополучно на 6 октомври в Сиатъл.

Макар общото турне на Metallica и Guns N’Roses да е запомнено най-вече с неприятностите около него, то е важен момент и за двете групи. За първата бележи прехода от по-ограничен към масов слушателски кръг. За втората е начало на неизбежния упадък, дошъл след три великолепни студийни албума, но и след смени и разногласия между музикантите. Към днешна дата и двете банди са активни и правят това, което им се отдава най-добре – да радват феновете си по целия свят със своята музика.

*Този и други материали, поднесени под формата на видеоразказ може да откриете в YouTubе канала на “Нотна стойност”.

Четете още по темата