Definitely Maybe – мечтаният дебют на Oasis (ВИДЕО)

от Петър Бойков

Не са много групите, които съумяват да предизвикат фурор още с първия си албум. Тези, които успеят обаче често остават в историята като носители на промяна и законодатели на музикалните тенденции на своето време. В този ред на мисли, нека обърнем поглед към една от най-влиятелните банди от края на XX век – Oasis и нейния впечатляващ дебют.

Първи стъпки

Началото на Oasis е поставено през 1991 в Манчестър. Групата е съставена от бивши членове на кратко просъществувалата The Rain – китариста Пол Артърс, басиста Пол МакГуигън и барабаниста Тони МакКаръл. Вокалист и кръстник на новата формация става Лиъм Галахър. След няколко концерта в този състав, в бандата е приет и единият от двамата по-големи братя на Лиъм, китаристът Ноъл Галахър, който става основен композитор в екипа. В тази конфигурация групата изнася множество концерти из Англия, а през пролетта на 1993 г. записва част от авторските си песни за демо касета, наречена Live Demonstration.

Миг от приказка

През май същата година квинтетът свири в клуб в Глазгоу. Като в приказка, на концерта присъства директорът на независимия лейбъл Creation, Алън МакГий. Представянето на Oasis се харесва на музикалния специалист, а демо записът, който му е предоставен, още повече го мотивира да привлече младата банда в своята компания. Няколко месеца по-късно Oasis подписват своя първи звукозаписен договор.

Liam-Gallagher-with-Alan-McGee
Алън МакГий пръв подава ръка на Oasis и изпълнява ролята на ментор на групата чак до началото на XXI век
Снимка: Brian Rasic/Rex Features

Подготовката на албума Definitely Maybe започва към края на 1993 г. За музикален продуцент е избран Дейв Бачелър, познат на Ноъл Галахър от годините му на работа като сценичен работник. Направените записи обаче не будят възторг, най-вече заради начина, по който продуцентът интерпретира звученето на групата. В допълнение, музикантите изпитват дискомфорт от това, че трябва да записват партиите си поотделно. Изгубеното време, съчетано с високите цени за наем на студио и незадоволителните резултати пораждат тревоги. Не след дълго Бачелър е освободен от длъжността си.

Нови решения

След неуспешни опити да бъде дообработен и използван вече наличният материал, е установено, че отделните партии са изпълнени добре, но общият микс звучи вяло. Взето е ново решение – членовете на групата записват заедно в едно помещение, с надеждата да се доближат възможно най-много до живото си звучене. Впоследствие Ноъл Галахър наслагва допълнителни китарни фрагменти върху завършените инструментали, но резултатът отново е компромисен. Притиснати до стената, без възможност за повече разходи в студиото, представители на Creation се свързват с тонрежисьора и продуцент Оуен Морис. На него е предоставена свободата да миксира песните така както намери за добре, което за щастие спасява съдържанието на албума.

Морис се труди върху бъдещите хитове в студиото на Джони Мар от The Smiths. Мар харесва парчетата и в процеса на работа дава мнението си за някои от решенията на своя колега. Продуцентът се справя безупречно със задачата си, с помощта на нестандартни техники за обработка, чрез които песните получават по-внушително звучене и по-богата динамика.

Пътят нагоре

През април и юни 1994 г. са издадени първите два сингъла на Oasis – Supersonic и Shakermaker. Definitely Maybe пък излиза благополучно на 29 август. Качеството на композициите от Live Demonstration е потвърдено и в дебютния албум –  четири от демо парчетата стават част от него, а други три излизат като Б страни на сингли. 

Supersonic-Front
“I need to be myself, I can’t be no one else.
I’m feeling supersonic, give me gin and tonic…”
Първите думи, с които Oasis се представят пред света, част от сингъла “Supersonic”

Запомнящите се мелодии, отличителното звучене и универсалната тематика на песните обричат изгряващия квинтет на слава. В Definitely Maybe всеки слушател открива по нещо за себе си. И макар Ноъл Галахър да твърди, че единствените теми, които засяга към онзи момент, са “секс, алкохол и наркотици”, в албума се говори и за любов, раздяла и дори недоволство от политическата система. Всичко това е поднесено с подчертано приповдигнато настроение, абсолютна противоположност на догарящата в САЩ гръндж революция.

Definitely Maybe постига изключителен успех с продадени 86 хиляди копия само в първата седмица от излизането си. Това го превръща в най-търсения дебют в Обединеното кралство към онзи момент. Албумът добива платинен статус в САЩ, двойно платинен е във Великобритания, но най-важно от всичко – отваря вратите на Oasis за големите сцени.

Освен със запомняща се музика, Definitely Maybe успява да се открои и с нестандартна рекламна кампания и неповторима обложка. Научете повече за тях във видеото на “Нотна стойност”, посветено на бритпоп класиката.

*Този и други материали на подобна тематика, може да откриете в YouTubе канала и Facebook страницата на нашите партньори – “Нотна стойност”.

Четете още по темата