„Сребърни криле“ на Камила Лекберг – едно жестоко женско отмъщение

Сребърни криле

Камила Лекберг чупи „златната клетка“ с първия си роман за Фей, за да даде „сребърни криле“ на героинята си във втория, който току-що излезе в България, и да превърне историята на богаташка с тъмно минало в нова поредица.

Наричана шведската Агата Кристи, Лекберг е продала 26 милиона копия от 12-те си романа, преведени на 40 езика и разпространени в 60 страни по света.

И както стана ясно, 13-ят й – „Сребърни криле“ (издаден у нас от „Колибри“), е продължение на „Златната клетка“ (Най-продаван роман в Швеция за 2019 г.). Историята в него обаче е достатъчно подплътена, за да може читателят да навлезе дълбоко в света на главната героиня без да е потъвал между страниците на предисторията. Ретроспекциите към близкото минало на Фей и травматичния й брак с Джак са достатъчно ярки, за да се гмурнете в този криминален трилър.

Когато обявява старта на новата си поредица със „Златна клетка“ Лекберг пише в социалните мрежи: „През цялата 2018-а живях много близо до една жена, която оказа огромно влияние върху мен. Името ѝ е Фей. Обичам я и ѝ се възхищавам, но тя е сложен характер. В нея виждам частици от всички жени, които някога съм познавала“ и допълва, че романът е за изневяра, отмъщение и разплата, за борба и сестринство. Със „Сребърни криле“ допълва тези теми с мястото на жените на върха и насилието върху тях.

ИСТОРИЯТА

„Сребърни криле“ започва с новия, подреден живот на Фей. Тя е оцеляла след кошмарен брак и изневяра. Отмъстила е на съпруга си Джак като го е тикнала в затвора за инсценирано убийство на дъщеря им. А детето, заедно с майка й, която също укрива, е в новия им дом в Италия, където никой не ги познава. Компанията й се справя чудесно и се разраства, стъпила здраво върху основите на женска дружба. Предстоящата бизнес експанзия в САЩ връща главната героиня в Стокхолм и всичко отново се усложнява.

С какво ще се сблъскате в 320-те страници между кориците?! С убийства, психози, секс (включително класически шведски тройки), надлъгвания, бизнес интереси и най-вече – мястото на жените в мъжкото клише за живота. Да, романът определено е феминистки. От първата, до последната буква в него мирише на еманципация и сестринство – едновременно. Той следва и новата линия в творчеството на „рок звездата на скандинавския ноар“, както е другият прякор на авторката. А именно – криминалната литература, на която се е посветила, да премине в социално-ангажирана.

НЯМА ЧОВЕК – НЯМА ПРОБЛЕМ

След като Фей е била подчинена до степен да изгуби собствените си стремежи в един отровен брак, в „Сребърни криле“ я срещаме вече могъща и самоуверена богата бизнес дама. Стъпкала е всичко и всички по пътя си и го е направила без никакъв морал и ограничения. Носи безобразно скъпи дрехи, пие безобразни количества шампанско и прави безобразно много секс. Ако подобен персонаж беше мъж щяха да го нарекат вълк (например от Уолстрийт), но щом е в пола почти сигурно ще й лепнат сравнение с вълчи братовчед от женски пол.

Сюжетът се развива на три фронта. Два в настоящето – бизнесът и личния живот на Фей. И един в миналото – детството й в малкото градче Фелбака с брутални семейни отношения. Точно там Фей се е обучавала в жестокост и безкрупулност. Качества, които не се колебае да използва щом привидно подреденият й живот започва отново да се разпада. Успешната й компания „Ривендж“ е на път да бъде погълната вместо да направи експанзия към Щатите. Мръсната й тайна и укритието на детето й да бъдат разгадани. А тя самата е на път да се влюби и да повтори грешките си.

Фей обаче разчита на женската си сила – качество, което Камила Лекберг подчертава дебело , за да се застъпи яростно за равното място на половете по върховете на големия бизнес. Авторката прибавя още няколко вотростепенни героини, като оформя един кръг, или „сестринство“, както го нарича в романа, който действа като специален отряд. Придържащ се към максимата на Сталин: „Има човек — има проблем, няма човек — няма проблем.“

ЖЕНАТА ИМА ПРАВО НА ТОЛКОВА СЕКС, КОЛКОТО И МЪЖЪТ

Напрежението в сюжета на моменти се реже с нож, не толкова заради невероятно неочаквани обрати. Има и такива, но съвсем не са безкрайно изненадващи, а доста логични, ако се чете с разбиране. Напрежението по-скоро се нагнетява от сгъстеното действие. То те хваща за ръка и те води от ред на ред, като стиска, докато кокалчетата побелеят.

Лекберг навлиза дълбоко в детайлите, като мизансцена и вътрешния свят на георите са й еднакво ценни. Щом Фей прекрачи прага на някоя стая, читателят влиза с нея, докосва махагоновите мебели, вижда цвета на тапетите, гледката през прозореца, картините по стените. Щом Фей излиза на вечеря или на клуб, тя застава пред читателя с дрехите, парфюма, прическата, чантата си. Докато яде, се усеща аромата на храната й, щом се напива се замайва главата ни. Щом повлече някой мъж към стаята си, дъха на читателя се учестява.

„Предизвиках себе си по няколко начина като автор, особено при описанието на секс сцени. Сигурна съм, че докато съм писала, през цялото време лицето ми е било зачервено… Но за мен беше важно да се справя с предизвикателството, тъй като тези теми засягат много други жени. Исках моите читатели да знаят, че една жена има точно толкова право на секс, насилие и бизнес интриги, колкото и мъжете“, споделя в интервю за „АртАкция“ авторката. Иначе сама се описва като визуален писател. „Всъщност първо се появява определена картина, като стоп кадър, а чак след това започва да идва историята, която да се сглобява от тези парченца. Докато пиша „виждам“ историята. Като да гледам прожекция на филм в главата ми 24/7“.

Щом затвориш „Сребърни криле“ не можеш да повярваш колко далеч може да стигне една жена, за да защити тези, които обича. И най-вече – за да отмъсти!

Четете още по темата