„Queen. Как започна всичко“ – официална биография от суперфенове

Официална биография Queen. Как започна всичко Copyright: Licata.bg

На 77-мата годишнина от рождението на може би най-неповторимия глас в историята на рок музиката – Фреди Меркюри, 5 септември, разлистваме отново официалната биография на групата „Queen. Как започна всичко“ от Джаки Смит и Джим Дженкинс, която излезе само преди няколко месеца на български от издателство Сиела.

Всъщност изданието на нашия пазар е допълнената версия на тази ценна за всеки меломан книга, която е публикувана във Великобритания през 2022 г. и включва изключително ценен предговор от самия Брайън Мей. Двамата автори за хора близки до Queen от десетилетия, а самия Мей казва за тях:

„Не е за вярване, че Джаки Смит вече повече от трийсет години е председателка на фенклуба на Queen. /…/ Джим Дженкинс е независим, абсолютно типичен суперфен. Той успя да събере огромно количество информация за историята на групата от самото ѝ начало и все още е считан от феновете за водещ експерт по темата за каталога на Queen”.

От суперфенове за суперфенове

Е, вече знаете с какви хора ще си имате работа, ако се впуснете в пътешествието между над 350-те страници на изданието. Те не са били обвързани с музикантите лично, нито финансово, а са като мен и вас – феновете на една от най-добрите рок групи в историята.

 „Тази книга е един страничен поглед към историята на Queen, част от която е избледняла дори за нас, тъй като всичко се случваше много бързо. Тя е първият сериозен опит за отразяване на над двайсетгодишната ни кариера, която ни отведе от Кенсингтънския пазар до стадион „Уембли“ и къде ли още не.“, казва самият Брайън Мей.

Начинът на събиране на информация от двамата суперфена Джаки Смит и Джим Дженкинс, донякъде прозира и в съдържанието на книгата. В началото тя е изключителен разказ за ранните години на Queen, в които музикантите все още не са били супер звезди, давали са интервюта (основен източник на авторите) имали са по-широки социални контакти. Във втората половина, описваща периода на Queen, когато вече са били богоравни, но пък и спират да говорят с медиите, и се затварят зад високи зидове на луксозни къщи, биографията става строго справочна.

„Queen. Как започна всичко“ е разделена на глави, които в цялостта си следват безупречна хронология с изключение на четири от тях, които представят детските години на Брайън Мей, Роджър Тейлър, Джон Дийкън и Фреди Меркюри. Те са изпълнени със завладяващи подробности за четирима изключително интересни младежи с невероятни таланти и извън музиката.

Децата Брайън, Роджър, Джон и Фарук

Началото е отредено за Брайън Мей. Може би най-изумителната част от първоначалното представяне на този гениален китарист астрофизик е разказът как, с помощта на баща си, на 11 години започва да сглобява първата си електрическа китара. Този мега проект, наречен „Ред спешъл“, на който свири и до днес, му отнема 18 месеца и само 8 лири. Акцент е сложен върху характера му на „послушен отличник“, любимите му книги, коя е първата му среща с представител на кралското семейство и още.

В главата за Роджър Тейлър ясно се разкрива неговата бизнес ориентация от съвсем ранна възраст и амбициозния му характер, както и неособено популярната му страст по биологията (завършва медицинското училище към Лондонската болница). В разказа посветен на Фарук Булсара важните събития от детските му години в Занзибар и Индия са маркирани с хирургическа точност, но авторите отказват да включат, която и да е от пикантните хипотези за най-ранното му детство и престоя в пансиона в Индия, артистичността и сексуалната му ориентация, както и спекулациите за отношенията му със семейството. За сметка на това слагат акцента върху една често оставаща в сянка страна на Фреди – талантът му да рисува, каквото всъщност е и неговото образование – графичен дизайнер.

Може би най-интересна е главата, посветена на Джон Дийкън – сивия кардинал на групата, човека в сянка, който изглежда тиха вода. Рядко е събирано на едно място толкова подробно описание на басиста на Queen, на неговите най-ранни години, в които е увлечен по електрониката, и дори я учи в колежа „Челси“. За неговото семейство и интереси, които формират характера му.

Всичко по години

Биографията проследява всеки период на Queen в хронологичен ред, още от времето, когато се казват Smile. „Queen. Как започна всичко“ е толкова пунктуална, че буквално всеки абзац, на всяка глава започва с „През еди-коя-си година“ или „през еди-кой-си месец“ и продължава със станалото. Това улеснява четенето, но донякъде притъпява емоцията от разказа за една от най-колоритните банди в историята. От друга страна книгата е пълна с невероятни истории за върхове и спадове, за хилядите падания, преди Queen да се възправят на върха и вечната им борба с медиите, които ги мразят. Разкрива невероятния артистичен подход на музикантите във вечното им търсене не нещо, което все още не е направено, шантавите идеи, блясъка, личните трагедии и всичко, превърнало историята им в легенда.

Тази официална биография е най-добрият и подробен справочник на кариерата на Queen, на който сме попадали. Нещото, което липсва толкова, че отсъствието му няма как да бъде подминато е разказ за болестта и смъртта на Фреди. Те са събрани буквално в 5 страници, само маркирани и то от дистанция. С абсолютно уважение към авторите, които видимо са се стремели да работят само с доказани факти и да са безкрайно обективни, но този им стремеж е ощетил историята значително.

Финалът е посветен на историята на групата след смъртта на Фреди до наши дни. А изданието е обогатено с чудесно количество архивни снимки, някои от които рядко срещани и дори непознати.

„Queen. Как започна всичко“ от Джаки Смит и Джим Дженкинс безспорно е издание за суперфенове на групата, може би най-изчерпателното, което може да се намери на български език, благодарение на меломаните от “Сиела”.

Четете още по темата