Каква игра играе „Играчът“ от Уолтър Тевис?

Играчът от Уолтър Тевис, издателство Кръг Copyright: Licata.bg

“Играчът” на Уолтър Тевис е брилянтна книга, която успява да разгърне сложен и многопластов сюжет само около една маса за билярд. Това е дебютният роман на автора на култовия „Дамски гамбит“ (екранизиран от „Нетфликс“ и носител на два Златни глобуса). Оригиналът излиза през далечната 1959 г., а за пръв път стъпва на българския пазар сега, благодарение на издателство „Кръг“. Преводът е на Христина Иванова, която се е справила повече от добре в морето от терминалогия в билярда.

Действието и мизансцена на историята са минималистични. Развиват се в рамките на два месеца в столицата на билярда – Чикаго. Всичко в романа е заключено между щеките, топките и зеленото сукно на масите. И там, в това тясно пространство, Тевис успява да разгърне цял един емоционален, дълбоко психологически свят и да валидира истините му като всеобщо верни за всичко извън билярдната зала.

Еди Фелсън е млад и талантлив играч на билярд, който „подмамва“ съперниците си като се прави на недодялан с щеката, а после обира парите им от залози. Славата му от победите в различни щати върви пред него и достига до Чикаго още преди кракът на младока да е стъпил в най-реномираната зала – „При Бенингтън“. Именно там обаче всичко се променя и срещата му с Краля на играта – Дебелака от Минесота, преобръща света на нахакания младеж с прякор Бързия.

След тази загуба на Еди, основното действие се пренася в невидимото пространство на душата на главния герой. Екшънът в залите на Чикаго за Фелсън не спира, но големите метаморфози са невидими за окото и се случват между редовете на романа. Изчистеният, стегнат и изпълнен с най-тънките подробности от света на билярда език на Уолтър Тевис неусетно води към много по-големи въпроси за самоуважението, достатъчността на таланта, жаждата за признание и пари и измеренията на победата.

Авторът влага в дебютния си роман „Играчът“ всички знания за играта, които е получил, докато е работил в билярдна зала по време на следването си. Това носи на книгата невероятна достоверност, която лесно потапя дори лаиците в този спорт, дълбоко под повърхността.

И „Играчът“, също като „Дамски гамбит“, получава своята достойна екранизация и то още през 1961 г. Едноименният пълнометражен филм е с участието на Пол Нюмън и Джаки Глийсън е номиниран за 9 награди Оскар, две от които печели.

„Играчът“ е първата от двете книги за Бързия Еди Фелсън, които Уолтър Тевис пише. Второто заглавие, посветено на Еди е „The Color of Money“ („Цветът на парите“), което излиза през 1984 г. и е последният роман, написан от автора преди да почине през същата година. След като буквално погълнахме за часове „Играчът“ се надяваме издателство „Кръг“ да продължи традицията с издаването на книгите на Тевис и да зарадва българските читатели с втората книга от поредицата за Бързия.

Четете още по темата