„Домът на Гучи“ – не съдете за книгата по… филма

За разлика от филма, който беше едно от най-очакваните кино събития на 2021 г. и може би едно от най-големите разочарования за мнозинството, книгата „Домът на Гучи“ (издателство Сиела) на Сара Фордън, на която е базирана лентата на Ридли Скот, може да ви изненада и то приятно.

ФАКТИТЕ – НАЙ-СИЛНОТО ОРЪЖИЕ

Това, с което блести във внушителния си обем, съвсем не е най-майсторското и красиво перо, въпреки че е доста прилично за този вид документалистика. Нейното най-силно оръжие са фактите. Използва десетките източници, за да изгради един пълнокръвен свят на историята на фамилията Гучи. Убийството на наследника Маурицио Гучи, последният с тази фамилия, управлявал модния гигант, и процесът срещу черната му вдовица Патриция, съвсем не е във фокуса на сюжета. Или по-точно е толкова във фокуса, колкото и всеки друг важен етап от развитието на модната марка през десетилетията.

„Домът на Гучи“ всъщност е една универсална история за възхода и падението на династиите. За съдбата на всеки, стигнал върха. А тя е само една – пътят надолу. Може би емирът на Дубай, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, го е казал най-точно: ′′Дядо ми ходеше с камилата, баща ми ходеше с камилата, аз ходя с Мерцедес, синът ми – с Ланд Роувър , внукът ми ще се разхожда с Ланд Роувър, но правнукът ми отново ще трябва да ходи с камилата…“ Защото трудните времена раждат силни личности. Силните личности създават лесни времена. Лесните времена раждат слаби личности, които създават трудни времена.

ЩЕ ВИ ЗАМИРИШЕ НА КОЖА

Книгата ще ви пренесе в един свят, в който мечтите стават реалност с много труд – светът на патриарха Гучо Гучи. Ще ви замирише на кожа, ще разберете как се обработва, каква трябва да е на допир, цвят и плътност, ще се потопите в атмосферата на работилниците във Флоренция. Ще попаднете и в един железен, почти нацистки, ред, който създателя на марката налива в основите на тази династия. Начинът, по който възпитава синовете си е първата пукнатина, за която остава само да расте през поколенията.

Редовете ще ви понесат на авантюристичното бизнес начинание на Алдо Гучи зад Океана. Ще ви запознаят с творческия подход на брат му Рудолфо, бивш актьор. Ще се сблъскате и с лакомията на следващото поколение в лицето на Паоло. От бизнес, здраво заключен в желязната хватка на семейството, марката се превръща в основание за десетки съдебни дела и делба между роднини, заклети в завета на Гучо Гучи, работата да остане само в семейството.

„Домът на Гучи“ е и много подробна разходка из епохите в модния бизнес и начина, по който той се променя. От занаят се превръща в голям бизнес, а от там в апетитна хапка за корпорации, инвестиционни фондове и световните борси.

ДРАМАТИЧНОТО УБИЙСТВО НА МАУРИЦИО ГУЧИ

На фона на този блясък, суета и драми, в последната част на книгата е разказана историята на Маурицио Гучи и неговото убийство на 27 март 1995 г. пред офиса му в Милано. През 1998 г. бившата му съпруга Патриция Реджани Мартинели, известна в медиите с прозвището Черната вдовица, е осъдена на 29 години затвор за поръчката и организирането на въпросното престъпление. Не очаквайте обаче да получите еднозначен отговор кой е виновен за разстрела на Маурицио.

Забележително е педантичното и системно събиране и боравене на авторката с доказателства и разкази на очевидци. Арсеналът й е толкова голям, че позволява обхващането на историята от множество гледни точки и най-важното – правенето на изводи за живота на хора, които приживе са били показвани едностранчиво, заради известността си.

ОТ АВТОРА

Сара Фордън и сама синтезира историята на фамилията в края на книгата:

„През своята осемдесет годишна история Gucci завладяваше нови територии в критични моменти. Привлече вниманието както с безпрецедентните съдебни изпълнения на второто и третото поколение на фамилията, с които вдигна завесата и показа тайните на възхода и падението на един семеен бизнес, така и с постиженията си в света на италианските луксозни стоки. През 50-те години Алдо доведе Gucci в Ню Йорк – едно от първите италиански, търговски имена, които стъпиха там. До 60-те и 70-те Gucci  вече означаваше стил и положение. През 80-те години Маурицио покани един напреднал финансов партньор в капитала на Gucci и постави началото на общ бизнес план. Беше сред първите в тази индустрия, които го направиха. В началото на 90-те, отново на водещо място в индустрията, Маурицио внесе американски таланти в областта на дизайна и маркетинга в сърцето на европейската индустрия на лукса, като привлече Доун Мело и Том Форд. Ръководена от Investcorp в края на 90-те, Gucci осъществи едно от първите и най-успешните първоначални публични предлагания, организирани в индустрията с модни и луксозни стоки. До края на същото десетилетие, вече под контрола на Де Соле, Gucci първа предупреди за икономическите предизвикателства, които щяха да разтърсят азиатските пазари, а след това понесе един от най-яростните опити за враждебно придобиване в бизнеса, , като успя да постигне нечувана победа с помощта на използвана за пръв път защитна стратегия и едно забележително ново партньорство. След битката между Gucci и LVMH Европейският съюз установи регулационни механизми за придобиванията и офертите за пълно изкупуване – проект, който се подготвяше отдавна, но така и не беше предложен до тогава. А сега, в началото на новия век, в “Харвард“ подготвят мащабно проучване на постиженията на Gucci.“

ЕФЕКТ СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ

„Домът на Гучи“ не е книга, която ще ви прикове, така че да не можете да спрете да разлиствате страница след страница. Твърде фактологично наситена е, което я прави и „бавна за четене“. След като затворите задната й корица дори може да не сте безкрайно впечатлени. Но щом и даде малко време да отлежи в съзнанието ви, ще осъзнаете, че се е отпечатала трайно сред интересните истории, които човек чува или прочита не всеки ден в живота си.

Четете още по темата