Дебютният научнофантастичен роман „Едно“ на Боян Ст. Бенев

Въпреки че Боян Ст. Бенев е български автор, оригиналът на дебютния му роман „Едно“ (издателство Phable.org) е на английски, а на български е преведен от Владимир Полеганов. С тази „мистерия“, писателят ме хвана още от редакторското каре на книгата. Любопитството ми предварително беше възбудено и от идеята, че в ръцете ми попада научнофантастичен роман – сложен и трудоемък жанр, с който малцина, особено български автори, се захващат. Без да претендирам за пълна изчерпателност, последния подобен роман, за който се сещам е дебютът на Елена Колева „Играта на солта“, излязъл миналата година.

Но да се върна към „Едно“. Преди да се гмурна в сюжета е важно да отбележа, че изданието е илюстровано от художника Георги Маринов Horhe. Мистични и тъмни майсторски картини, които може да разглеждаш доста продължително, изучавайки всеки детайл. Както авторът се заканва от задната корица обаче „ЕДНО изд. О2/1.1 е само началото“.  Всяко следващо издание ще събира нов художник и редактор от държавата, в която излиза и ще преосмисля фабулата. Интересен подход, признавам.

“Написах книгата защото вярвам, че нашият свят е на кръстопът”, споделя Боян Бенев. “В едната посока стои възможността фундаментално да променим живота към по-добро. В другата предстои 100, или 200-годишен период на стагнация. Имаме знанието и инструментите да се избегне втората пътека. Светът, който се намира в книгата вече е минал през тези тъмни векове. Изследвайки го, исках да започне дискусия как бихме могли да го избегнем”…

СЮЖЕТЪТ

Сюжетът определено не е нещо нечувано, но пък авторът успява да изгради достатъчно напрежение в действието и логически пътища, които да ви водят с удоволствие към следващата страница. Не става напълно ясно кога се развива действието, но едно е сигурно – в бъдещето, и то на място, което много прилича на нашия свят. Дори топографията (Арабия, Балкания, Индус, Океания) ни помага да направим тази асоциация и да се почувстваме изключително близо до героите. Боян Бенев обаче не позволява дистанцията да се скъси прекалено много, за да не изгуби обаянието си историята му. Затова голяма част от градовете – арена на героите, носят мистични и привлекателни наименования като Флавия, Дхарма. Тези думи познаваме и като понятия с исторически натоварено значение, което дава добавена стойност на сюжета.

В едно изречение, за да не разваляме удоволствието – историята ни изпраща в свят, в който няма конфликти, няма бедност, замърсяване и проблеми. Цари хармония, след като въпросният свят е бил на ръба на пълното разрушение. Новите технологии и развитието на науката са отключили тази хармония и отново те застават в центъра на действието сега. Целта е една – човекът да стъпи за пръв път на луната, която тук се казва Хела. Тя се вижда от земята много по-близка, отколкото нашата луна, и може да се различат гори, океани и реки. Изследванията сочат наличие на атмосфера и отсъствие на вредни химикали във въздуха й.

Остава само да бъде измислена технология, която да заведе хората там. И тя е на път да се сбъдне чрез трима главни герои – Айла (учен и дъщеря на Ашок – лидерът на лидерите от държавите в Ядрото), Томиас и Йона, учени и космонавти, които ще изпълнят мисията. А, и корабът Орус.

Всичко изглежда подредено, хармонично и добро, докато именно зад изграждането на технологията не започват да прозират политическите интриги. Да, няма свят, който да може да съществува без тях. Дори и в научнофантастичен роман.

В крайна сметка има кацане на Хела, но със сюжета – до тук.

ДЯВОЛЪТ Е В ДЕТАЙЛИТЕ

Целият разказ е солидно подплатен от технологични термини. Това обаче по-скоро придава автентичност на текста, отколкото да ви откаже да продължите напред в разказа. И докато някои са строго специфични, други са адски общодостъпни. Като Тръбата (алтернатива на нашето метро), в която хората се придвижват много бързо в капсули. В следствие на нея – пътищата за изоставени, а колите забранени. Висшето ръководство пък се придвижва с глайдери – капсула от хром, във формата на сълза, която пътува с неимоверна скорост по маршрут, който не е строго определен.

Мозъчният капацитет на човечеството е съсредоточен на две места. Институтът БИКИ разработва новите технологии и в него работи Айла. В университета Кап пък се отглеждат бъдещи лидери и се дава най-доброто възможно образование. Именно последният е много надеждна странична сюжетна линия, която очаквах до самия край да бъде развита, най-малкото, защото често присъства в разказа. Пълен е с млади красиви умове. Но… авторът така и не задълбава в тази посока. Оставя Кап да съществува само в една плоскост, колкото да разнообразява напрегнатото повествование и да ни дава малко повече предистория на човечеството. Подобна е съдбата и на мистични гигантски огледала върху планински върхове, които човечеството е изградило, за да отразяват Хела. Те също остават в мизансцена, без да бъдат въвлечени в сюжета.

НЕРАЗВИТИТЕ СЮЖЕТИ

Друга сюжетна линия, която остава напълно неразработена и стои като кръпка са секс сцените на две три места. Първо – за да имат те смисъл към историята би трябвало да добавят черти и развиват героите, което съвсем не е така в случая. Второ, ако пък е искал да сложи малко пикантна подправка на романа – твърде рядко ги използва. Но Боян Бенев има потенциал в тази посока, който може да развие.

Стегнатият, но богат език на Бенев също не трябва да се подминава. Той гради света на романа си системно и методично като учен, без да прави невероятно литературни еквилибристики със строежа на разказа. Не може обаче да не си пожелаем второто издание на „Едно“ да е минало през по-прецизна коректорска работа.

„Едно“ е роман, който се чете на един дъх с чудесна основа, но прекалено богат сюжет. Може би поради това, част от него остава неизползвана, а има потенциал за изграждане на цяла фантастична вселена. Все пак Боян Бенев оставя края на книгата напълно отворен и определено очакваме продължение.

ЗА БОЯН СТ. БЕНЕВ

Самият автор е не по-малко интересен от дебютния си роман „Едно“. Боян Бенев е предприемач в областта на технологиите и международно развитие. Израства във Великобритания и основава първата си компания още в тийнейджърска възраст. Лектор е в мащабни конференции за бизнес и иновации. Консултира организации за развитие на предприемачеството. Развива проекти с подкрепата на Google и Amazon. Работи с неправителствения сектор. В последните години е част от проект с инженери и научни изследователи в 17 развиващи се държави, на които помага да превърнат теоретичната си работа в устойчив бизнес.

Живее в България от 2009 година, когато издава и първата си книга  (“Малка Книга за Бизнес” с Жанет45,  последвана от “Малка Книга за Реалността” (2010). През 2013 г. излиза книгата му за бъдещето на България – “Две поколения”.  Първият му научнофантастичен роман “Едно” е започнат през 2018 г. Силно повлиян е от пътуванията му в 17 държави в Азия, Латинска Америка и Африка през 2019 г. и е завършен 2020 г.

Четете още по темата