Чиста проба рокендрол: „Лицата на Брайън“ – автобиографията на вокалиста на AC/DC

Лицата на Брайън - автобиография на Брайън Джонсън AC/DC Copyright: Licata.bg

Чете ли ви се книга, пълна с рокендрол, живот на път, спадове и върхове, и случки, за които да си казвате „Е, това няма как да е истина?“ Точно такава ще ви предложим тази седмица – „Лицата на Брайън“, автобиографията на фронтмена на AC/DC Брайън Джонсън. Смело може да твърдим, че това е една от най-изумителните рок истории, попадали на българския пазар! Може би, защото животът на певеца е по-невероятен от филм и пълен с истории, като че ли изживeни от 100 човека?!

 „Лицата на Брайън“ излезе преди месец от издателство Hybrid Books, които се грижат в последно време да зареждат пазара с добри музикални (и не само) четива. Всъщност у нас се появи на 13 октомври – деня, в който направи световната си премиера, а тя всъщност се отложи с цяла година. Автобиографията трябваше да излезе на 26 октомври 2021 г.

„Имал съм немалко безсънни нощи и доста, дето си бяха страхотни; скапани дни и хубави дни. Извървях пътя от църковен хорист до рокендрол певец, а сега написах и шибана книга за всичко това…“

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ

Тази книга е възможност не просто почитателите на рока да се докоснат до живота на вокалиста на една от най-легендарните банди в историята, но тя е широко отворена врата към личността на Брайън Джонсън – с неподправено чувство за хумор, тънка самоирония и безгранична откровеност, дори за най-трудните или сконфузни мигове от миналото му. Живот, през който той е воден от едно единствено нещо „Никога не се отказвай!“ и именно тази максима е като „hells bells“ през цялата книга. „Никога не се отказвай!“ е и съветът, който му дава Роджър Долтри (The Who), години преди Брайън да се присъедини към AC/DC.

Историите на Джонсън, събрани в кратки и увлекателни глави, ще ви лашкат из емоциите и съвсем възможно е в един момент да се смеете до задушаване, а в следващия – да криете някоя издайническа сълза. Брайън определено има талант да пише и то не само текстове на песни!

„Опитът е онова, което получаваш, когато не получаваш това, което желаеш.
В тази книга се разказва за онoва, което се случи, когато не получих, онова, което желаех, ала въпреки това не спрях да вярвам и никога не се предадох. /…./
Спомените на другите ще бъдат различни от разказаното от мен на тези страници. В края на краищата от записа на „Back in Black изминаха повече от четиресет години… а от доброто старо време с първата ми група, Geordie – близо половин век. В тази книга е моята версия на случилото се.“

ОТ РАЖДАНЕТО ДО ДНЕС

Мемоарите ни разхождат почти из целия живот на певеца – от ранното му детство, че и преди това (с историята за запознанството на родителите му), та до днес. Последните години са маркирани накратко, като че ли най-смело и подробно той разказва за драматичната 2016 г., когато получава страшната диагноза – с едното ухо вече никога няма да чува, а в другото – слухът му е наполовина. С музикалната му кариера е свършено! Тази новина е последвана от смъртта на Малкълм Иънг, но и от едно телефонно обаждане от Ангъс и завръщането на Брайън и бандата с албума Power Up. Всъщност финалът на книгата, с тези върхове и падения, е точно като цялата автобиография, в която се редуват силните и слабите моменти в живота на музиканта.

Роден в семейство на британски ветеран от Втората световна война (адски чепат характер) и красива италианка, Брайън израства, меко казано, в нищета – първоначално във фамилна къща с още 11 роднини, освен шестчленното им семейство. Истинско джорди! Още като дете се разминава на няколко пъти на косъм със смъртта, заради лудориите си. Ще загатнем само за един случай – става дума за едно иглу и дете по пижама, което нощува в него, правейки се на „Нанук от Севера“.

ЧУВСТВО ЗА ХУМОР

Парите на Брайън никога не му достигат и точно от там излизат почти всички интересни истории, в които той е готов да направи всичко (в рамките на закона), за да спечели и да инвестира в музика. Записва се в армията като парашутист, работи като мобилен сервиз за подмяна на автомобилни стъкла, дори отваря собствен бизнес за фолиране на капаци на автомобили. В мемоарите си Джонсън подробно разказва за всяка банда, в която е пял по пътя към AC/DC. Зад тези разкази неминуемо прозира истината за жестоката месомелачка на музикалния бизнес, която в един момент го докарва до там да се върне и да живее отново с родителите си. Точно в този момент се появява толкова неочакваното обаждане от AC/DC, че той дори не го взима на сериозно.

Автобиографията изобилства от комични моменти като първото напиване, първият секс (в една коприва), първото прослушване за AC/DC, първата и единствена среща между него и Бон Скот, първият полет до Хаваи и записите на „Back in Black“, който излиза само три месеца след като Брайън се присъединява към бандата. Всъщност историята около албума е доста подробно и цветно разказана, но последвалите близо 40 години активна кариера с бандата – липсват. Ето това е малкият минус на тази автобиография.

АРХИВИ

Лицата на Брайън - автобиография на Брайън Джонсън AC/DC Copyright: Licata.bg
Лицата на Брайън – автобиография на Брайън Джонсън AC/DC
Снимка: Licata.bg

Между 350-те страници на „Лицата на Брайън“ ще откриете и селекция от фотографии и архивни материали като плакати, пропуск от завода, в който започва работа след гимназия и дори от бележника му в училище.

Автобиографията на Брайън Джонсън разкрива удивителната способност на певеца да пише с много хумор, да разказва леко тежките си моменти, да ни направи съпричастни към една истинска рокендрол история. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Стиви Йънг – тихото оръжие на AC/DC

Четете още по темата