КНИГА НА СЕДМИЦАТА: Биографията на Зеленски от Режи Жанте и Стефан Сиоан

зеленски

Една прелюбопитна „биография“ е по българските книжарници от скоро – „Зеленски – от слуга до президент на народа“ на френските журналисти Режи Жанте и Стефан Сиоан. Нямаше как да подминем тази книга, след като името на украинския президент е може би най-често споменаваното в световния информационен обмен в последната половин година. Но какво всъщност знаем за него?! – Оказва се твърде малко, за да ни даде по-пълна картина за ставащото на международната карта с войната между страната му и Русия.

ИСТОРИЧЕСКИ КОНТЕКСТ

Точно това е и основната цел на труда на Жанте и Сиоан – да позиционира Зеленски в историческия контекст. „От слуга до президент на народа“ не е точно биография. Няма да научите много за детството на Володимир Зеленски, нито за годините му в училище, нито за семейството му, съпругата му, децата. Но ще ви се изяснят негови важни отношения с Русия преди и след като пое президентската длъжност в Украйна, както и връзките му с местната олигархия, която има явни интереси в украинската промишленост и медии. Като познавачи на политическия живот в съветския свят, двамата журналисти събират интересни и взаимносвързани закономерности от близкото минало на Украйна и нейните последни управници, както и връзките им с Кремъл.

„Зеленски – от слуга до президент на народа“ е написана след избухването на войната в Украйна на 24  февруари 2022 г. Само за 1 месец Режи Жанте и Стефан Сиоан събират есенцията от 30-годишните си изследвания, за да ги поместят между кориците в 240-те страници на книгата. Двамата не са правили допълнителни изследвания, притиснати от времето, а след като завършват труда си дават правото на 20 държави да издадат книгата на териториите си. България е една от първите страни, в които биографията на Зеленски е преведена и пусната на пазара, благодарение на преводача Гергана Соколова и издателство Кръг.

Зеленски биография

АНАЛОГИИ

Фактите от личния живот на Зеленски може и да липсват в тази книга, но неговото кариерно развитие от комик, актьор и продуцент до политик, е проследено в детайли. С всички допълнителни подробности – за корупцията в Украйна, за зависимостите ѝ от по-силни държави и местни олигарси, няма как да не изпъкнат безспорни аналогии с българската действителност. Толкова са ярки тези аналогии, че на моменти може да ви шокират.

АКЦЕНТИ

Основен акцент на Жанте и Сиоан обаче е трансформацията на самия Зеленски. Евреин, роден в индустриалния Кривой рог, неговата среда като дете го е оформила като поддръжник на Русия, където развива и актьорската си кариера. Името му дълго време е било произнасяно по руски – Владимир, и основният език на който е комуникирал също е бил руският. Заставайки начело на Украйна със заявката за мир, първоначално той поема огромен брой удари от опозицията и най-вече от интелигенцията на Украйна, заради руската си ориентация. И ако до преди 24 февруари 2022 г. тези обвинения не са нищо повече от политически спорове, то след инвазията на Русия се превръщат в крайъгълен камък за формирането на Зеленски като политик. Промяната в произношението на името му и страстният му стремеж да комуникира само на официалния език украински (въпреки че не го владее добре) са най-явния знак, за превръщането му от актьор в държавник.

Подобни малки, но значителни моменти от живота на Зеленски са в центъра на тази книга, която определено се стреми да е безпристрастна и да предостави анализ и факти, които да обяснят още малко по-подробно, случващото се от другата страна на Черно море. Затова „Зеленски – от слуга до президент на народа“ е много по-близо до професионален вестникарски анализ с внушителен обем и написан по всички правила на професията, отколкото до биография.

Четете още по темата