СПОМЕНИ ОТ ЛЯТОТО – Burgas Summer Live 2023

от Георги Ачов
Morcheeba Copyright: George Achov/Licata.bg

В очакване на новата дата за концерта на Editors, който беше отложен за тазгодишното издание на поредицата музикални събития Burgas Summer Live, си припомняме какво ни се случи миналото лято с колекцията аналогови кадри на фотографа Георги Ачов и неговата Leica камера.

Morcheeba  Wasn’t Built in a Day

Morcheeba украсиха сцената на Burgas Summer Live на брега на морето. Разбира се затова допринесе грацията на Скай Едуардс, която очаквано излъчваше своята запазена марка в сценичното излъчване, а гласът и отново ни пренесе в друго измерение. Групата продължава да звучи толкова жизнено и енергично, както и през 90-те години, когато беше възхода им заедно с трип-хоп вълната. Наистина верните фенове на групата бяха благословени отново да изпаднат в едно безвремие слушайки хит след хит на групата. Китариста Рос Гофри показа, че все още е във върхова форма, демонстрирайки типичния си психеделичен звук, а самата Скай не спря да флиртува с публиката.  “Morcheeba  Wasn’t Built in a Day” e определение, което ще им даде много заслужена степен на музикално безсмъртие.

Franz Ferdinand: Шотландски малц за ушите

Шотландските инди рок легенди зарадваха верни фенове, напълнили порт Бургас, които още с първите акорди разпознаваха любимите си песни и не спряха да пеят с пълно гърло до края на дългия сетлист. Определено идването на Franz Ferdinand в България беше новина, която донесе лъч светлина в музикалните среди и стопли сърцата на всички инди рок фенове. И, разбира се, те не останаха разочаровани. Фронтменът Алекс Капранос поведе своя великолепен екип към една незабравима вечер. Въпреки катаклизмите, които настъпиха в групата в периода 2016-2021 г., Алекс не се отказа и събра музиканти, които допринасят за групата по изключително брилянтен начин. Бандата изпълни освен нови парчета и всички свои хитове. Но все пак нито една песен не е толкова силна, колкото „Take Me Out“, хита на новата вълна от 2004 г., който помогна за поставянето на Franz Ferdinand на музикалната карта. Групата звучеше толкова свежо, колкото всеки състав на Franz Ferdinand през годините, като абсолютно взриви аудиторията.

За мен отново беше една сбъдната мечта да запечата любима група с любимата аналоговa фотография. Изключително щастлив съм, че успях да уловя традиционния скок с китара в ръка на Алекс, което се превърна в любимия ми кадър за изминалата година.

Nothing But Thieves: Вокална магия

Групата окупирала върха накласациите в UK с „Dead club city” се озова в България през изминалото лято. Да, това беше велико особено в комбинация с българската банда Hayes&Y и вечните Franz Ferdinand. Началото беше ударно с “Welcome to DCC”, което така наелектризира публиката, че целият сетлист сякаш мина на един дъх. Харизматичният фронтмен Конър Мейсън омайваше публиката с неземните си вокални таланти, докато китаристите Крейк и Джо не спираха да джемват покрай него. След претъпкания набор от песни, петимата приятели напуснах сцената, за да се върнат за така очаквания бис, завършил с експлозивно изпълнение на супер хита “Amsterdam”.

От гледна точка на фотография, заложих на цветен филм Kodaк, което е малко необичайно за мен, но резултата си заслужаваше. Успях да разменя няколко думи с момчетата от групата зад сцена, които, въпреки придобитата слава, са супер учтиви и земни. Дори успях, да запечата Конър с любимия Rolleflex.

Четете още по темата