Messer Chups – рок сърфиране в 60-те (ФОТОГАЛЕРИЯ)

от Георги Ачов
Messer Chups @ Sofia Copyright: George Achov/ Licata.bg

Messer Chups е банда от Санкт Петербург, която свири класически калифорнийски сърф рок със солиден китарен звук от средата на XX век. „Хванах“ ги при гостуването им в София през юни в бар Singles.

Имената на песните им, като “Hula Dragu-La” и “Chupacabra v.s Batman” може да ви даде много ясна идея освен за чувството им за хумор, и за способността им да ровят в американската поп култура адски дълбоко, за да извадят най-доброто от нея.

Messer Chups са меко казано атрактивни на сцена. Басистката Zombierella излезе с бюстие и прическа в стил Бети Пейдж, а „героят на съветската лийд китара“ Oleg Guitaracula се криеше в сенките със своята визия ала Брилянтин, докато стърже остри акорди и солидни аранжименти.

Енигматичният им каталог те понася далеч назад в миналото със своя ретро стил, който си пасва като драскотина върху кинолентата на онези стари вампирски филми. И всичко това в комбинация с лесносмилаеми добавки от американския поп.

Backstage

Тримата бяха изключително интересни не само на сцена, но и в бекстейджа, където се промъкнах в опит да направя няколко кадъра, разбира се с тяхно съгласие. Поговорихме си няколко минути и щом видяха аналоговата камера, имах зелена светлина. Някак си фотолентата им отиваше на ретро стила. Филмът в Лайка-та ми обаче беше свършил и трябваше да направя кадрите с малкия Olympus Mju. През цялото време мислех, че съм заредил цветна лента в „сапунерката“, но когато тръгнах да проявявам с изненада разбрах, че всъщност вътре е черно-бял филм. Въпреки това, Messer Chups импровизираха толкова приятно пред камера, че нямаше никакво значение какъв е филма вътре в нея.

Messer Chups:

Четете още по темата