We Are Chaos обръща представите за Marilyn Manson

Marilyn Manson

„Зловещ“ винаги е лепвало на Marilyn Manson като значка с Майкъл Джексън на 90-тарче. Дали заради посланията в музиката му, дали заради побърканото му фрийк шоу на живо или заради целия имидж, който старателно е изградил години наред… Не очаквах обаче новият му албум We Are Chaos да извика в мен асоциацията „романтичен и чувствителен“. Само дето тази нова алюзия по никакъв начин не гони старата, зловещата.

В крайна сметка резултатът са 10 нови песни, които е невъзможно да определиш еднозначно дори след старателно превъртане на диска няколкото пъти. Те са такъв невероятен бъркоч от влияния и собствен стил, че те оставят с един едиствен извод – „Боже, колко е яко артист в 21 век все още да има свой собствен почерк!“

В най-невероятно лудата година с пандемии, протести по цял свят, опити за бутане на установени политически системи и тотален хаос, именно Manson е доказателството, че има хора, които могат да канализират хаоса в своя полза.

Ужасяващ(о) романтичен

Той може да накара феновете си да усилят звука в желанието си кръвта им да се смръзне от ужасяващите входни монолози на песните.

And I will cover the earth in honey

And everyone will eat themselves

My eyes are mirrors

All I can see are gods on the left and demons on the right


С това стартира първото парче Red, Black and Blue от новата тава, което лично на мен ми се установи сред фаворитите. Кипяща жизнена енергия сред пепел на разрушение – това е входът към целия албум.

А сърцето му е в редовете от заглавното парче, които обещават: „In the end we all end up in a garbage dump/ But I’ll be the one that’s holding your hand“. Потвърдени от „This arrangement is deranged/ Imagine us engaged in flames“ в Red, Black and Blue. И продължават в Half Way And One Atep Forward с „There’s a crack in everything/ That’s how the sunlight gets in“. И така до последната песен…

Ако трябва обаче да изслушате само едно парче от We Are Chaos нека това бъде Perfume. Брутално подсъзнателно влияние и внушения, които те карат да танцуваш, сякаш воден от вуду кукла. Сластен диалог на Marilyn Manson със Сатаната, правят опасността извратено привлекателна.

Целият албум е интересн калейдоскоп, който не можеш да спреш да въртиш, защото виждаш в него David Bowie, Depeche Mode, The Cure, The Beatles, комбинирани с работата на носителя на „Грами“ Shooter Jennings (известен с кънтри проектите си) като продуцент, който внася хоровете като беквокали почти във всяка песен.

Критиката за We Are Chaos

Критиката на Запад също почти единодушно го одобри.

Определно е най-добрият му албум от Holy Wood (2000 г.) насам

пише New Music Express. „Искате фрийк шоу? Усилете звука но новините. Докато хаосът и объркването ни заобикалят отвсякъде, отговорът на Manson този път е доза отдих, милост, чистота и най-човешкият му проект в музикалната му кариера до момента“, продължава престижното издание.

Като цяло продукцията, музикалната стойност и авторстовото са сред най-добрите, които Manson е предлагал през цялата си каериера

твърди Consequence of Sound.

Самият Manson казва за албума си: „“Когато слушам We Are Chaos сега звучи като нещо от вчера, като че светът се повтаря, като че винаги е било така, което прави заглавното парче и всички останали истории да звучат като написани днес“.

Е, авторитетите от Rolling Stones го критикуват доста яростно за твърде голямото влияние на David Bowie в тавата. Това обаче може да е голям плюс за Marilyn Manson сред почитателите му и меломаните. На нас лично ни харесва!

Обложката и таланта на художник

Картината Infinite Darkness стана обложка на албума

Интересен момента от излизането на We Are Chaos е обложката на албума, която е картина, дело на самия музикант. Tя носи името Infinite Darkness (като една от песните) и е специално нарисувана, за да допълни внушението на музиката от албума. Произведението на Manson обаче заживя собствен живот, след като срещна голямо одобрение сред ценителите на изобразителното изкуство и вече пътува по изложби от Маями до Москва.

Това няма защо да очудва никого, тъй като Manson се подвизава като художник вече над 20 години. Има собствено студио в Лос Анджелис, което се казва The Celebritarian Corporation Gallery of Fine Art и е излагал свои платна в цяла Америка и Европа.

Точно Европа си му е втори дом. Или по-точно първи, след като прекият му корен е от Стария континент. Техните се емигранти от Англия и Германия, и както може да се очаква – точно обратното на сина си – обикновени хора със силни религиозни убежденя. Толкова силни, че Брайън Уорнър, както е истинското му име, учи в католическо училище до 10 клас. После иска да стане музикален журналист и работи за лайфстайл списанието The 25th Parallel. Прави интервюта с известни музиканти . Един от тях е Трент Резнър от Nine Inch Nails, който по-късно продуцира първия албум на Manson.

Обичат го – не го обичат

Останалото е история за успех, световна слава и платинени албуми. За момента обаче му липсва най-голямото признание в музикалните среди – Грами. Номиниран е 4 пъти, но винаги е оставал с празни ръце след церемонията.

Marilyn Manson определено не е симпатичен на индустрията. Дори някои от най-големите магазини не продават албумите му. Пример е гигантът Wall Mart, който още през 1998 г. му отказва да пусне Mechanical Animals в продажба заради обложката. На нея главата на Manson е върху голо тяло. И до днес не продават албумите му, заради обвиненията, че музиката му е подбудила масовата стрелба в Kолумбийския университет. Но продължават да продават оръжия!

Отдавна музиката е тясна за артистичната му натура и той покълва и в киното. Снима се и в доста любими сериали като Californication, Sons of Anarchy, а последно в „Новият Папа“ на Сорентино. Прави дебюта си на голям екран през 1997 г. в Lost Highway на Дейвид Линч. Колко логично!

Митовете

Около личността му витаят десетки митове. Почти нито един от тях обаче, не е истина. Очите му НЕ са различен цвят. Слага разноцветни лещи. Това е неговият пореден поклон пред David Bowie.

Не си е махал ребра, за да се задоволява сам сексуално. Не си е инжектирал хероин в очите.

Истина обаче е неговата фобия от пожари. Толкова е обсебен от нея, че преди години призна в интервю, че прави секс с бельото на глезените, за да може ако къщата му пламне и се наложи да избяга, да не се озове гол пред хорските погледи.

Има 450 белега по тялото си. Някои от тях са реквизит от шоуто му и са напрвени на сцена пред публика. Други обаче са лични. За личните разказва в автобиографията си, в която споделя, че след развода с бурлеска звездата Дита фон Тийз през 2008 г. се е рязал, защото тя не му е вдигнала телефона 158 пъти. Всеки път щом не я чуел е правел разрез по себе си.

Дита е единствената му официална съпруга, въпреки че Marilyn Manson е предлагал брак още два пъти – на Евън Рейчъл Ууд и на Роуз Макгоун.

Маколи Кълкин го научил да пуши на снимачната площадка на Party Monster. Звездата от „Сам вкъщи“ му дал първия пакет цигари – Virginia Slims.

Друг актьор пък е негов най-добър приятел – Джони Деп. Двамата дори имат еднакви татуйровки на китките. качвали са се и на музикална сцена заедно, въпреки че Деп избра да сформира бандата Hollywood Vampire с друг шок рокер – Алис Купър. Даже щяха да идват у нас, но концертът им пропадна заради Covid-19.

*Новият албум на Marilyn Manson – We Are Chaos е на пазара в България от Анимато Мюзик/Universal Music Group и може да си го купите от ТУК!

Четете още по темата