A L I C I A на Алиша Кийс – не албум, а послание

Alicia keys

Това е най-разнообразната тава на носителката на 15 награди “Грами” 

Алиша Кийс ни подари не нов албум, а послание. Някои албуми се слушат за настроение, други – за да танцуваме, трети – за фон, а A L I C I A се слуша заради текстовете, заради всичко, което едно пораснало момиче има да каже. 

Колко отдавна не ви се беше случвало да чуете една песен и веднага да напишете в Google „заглавието й lyrics“? С новата тава на това соул и R&B чудо най-вероятно ще направите това с всяко едно от 15-те парчета. 

Музиката

Естествено, музиката не отстъпва и крачка назад. Все пак говорим за албум на Алиша Кийс! Върху нея тя е работила не по-малко отколкото върху текстовете. Това е може би най-разнообразният албум в кариерата й. От добрия стар фънк в Time Machine през реге в Wasted Energy, R&B в Show Me Love и соул с послевкус на фолк в Gramercy Park, албумът е шарена черга от, на места – откровено електронен звук, на други – просто едно самотно пиано. Има дори ембиънт, разностилни дуети и смело рапиране. За да се стигне до може би най-важните песни в A L I C I A за Алиша – социалните Underdog и Perfect Way to Die посветени на хората от първа линия и на жертвите на полицейска агресия. 

Преместване на границите

И това не е всичко, като певица Алиша прави и невъзможното, и в тази тава демонстрира още по-широки граници на гласа си. Чуйте само Time Machine! Тя категорично прави следващата крачка в страни от отъпканата пътека на соул и R&B стила, в който сме свикнали да я слагаме. Започна процеса още с албума си Here (2016) и неговия необработен джаз-R&B-хип-хоп. Днес тя забива ток уверено в собствения си път с най-личния си албум до момента.  

Подобна метаморфоза Алиша преживява и в личния си живот, след като от 2012-а и вселенския хит Girl On Fire тя полека лека свали грима и започна да се излага на показ все повече отвътре навън. 

Признавам, че A L I C I A вся и леко объркване в мен, защото  видях две еднакво ярки лица в този албум – самостоятелните парчета на Алиша и колаборациите и с разностилни и разнородни артисти. Факт обаче е, че настръхнах буквално като мохер както на Good Job, в което е сама с пианото си, така и на So Done, която ни подариха с Khalid.  

Фаворитът

Парче, което безспорно ме накара да вдигна фалшив фалцет опитвайки се да припявам е Jill Scott. Да, кръстено е точно на легендата Джил Скот. Дори 15-кратна носителка на „Грами“ като Алиша, явно си има идоли, които разкрива в новата тава. След като написва песента, в моментен проблясък кани самата Скот да участва. Но къде пее едната и къде другата? Изпълнението е изцяло на Кийс, а изговореното интро е на невероятната Джил Скот.  

“I want you to love on me, love on me, love on me in the daytime / Like you do at bedtime / So they can all know,” пее Алиша Кийс, която е написала песента заедно с мъжа, които я обича – съпруга й Swizz Beatz. 

Сега остава напълно безплатно да си пуснете цялата A L I C I A, която е в официални Youtube канал на Алиша Кийс, да слушате текстовете и през повечето от тези 56 минути и 4 секунди да си мислите за любов, а през останалото време….- за света наоколо! 

Началото 

A L I C I A е поредната моментна снимка от израстването на един, смело може да кажем, гениален артист, който стартира с професионален договор едва на 16. Издава първия си албум Songs in A Minor, когато е на 19 и се превръща в детето-чудо на музикалния бизнес. Стартира с Fallin’ – песен превърнала се отдавна в истинска класика. А дебютът й й донася цели 5 “Грами”. То е ясно – родила се е звезда! Следва професионален път, в който надскача себе си. Всеки неин албум е събитие. Всеки носи “Грами”. Даже по няколко! 

Продала е над 40 милиона албума, над 35 милиона сингъла. Писала е песен за “Джеймс Бонд“ заедно с Джак Уайт – парчето Another Way To Die за 22-рата част за Агент 007 – Quantum of Solace. Billboard я провъзгласява за R&B артист на първото десетилетие от Милениума. Името й е във всички класации за най-влиятелни артисти, най-влиятелни жени творци и най-влиятелни хора от чартовете на Time до тези на VH1. 

Истината зад успеха 

Зад всички тези цифри и признания, както винаги, стои едно необикновено и често много трудно детство. Майка й е дете на емигранти от Сицилия. Баща й е от Ямайка. Но това няма никакво значение, защото той зарязва и двете, когато Алиша е на 2 години и повече не се появява. Кийс вярва, че това стои в основата на разбирането й за женската сила. Все пак тя всеки ден гледа майка си как работи на три места, за да осигури на единственото си дете възможност за по-добър живот. И малката Алиша се хваща здраво за това. Въпреки че расте в един от най-тъмните квартали на Ню Йорк, пълен с наркотици, насилие и проституция, тя запълва времето си с музика, пеене, гимнастика и какво ли не.  

Започва да свири на пиано на 7, а на 14 вече пише първите си песни. Въпреки огромния успех, който я застига още като дете, Алиша не прекъсва класическото си музикално образование чак до 18-годишна. Любимият й композитор е Шопен. 

С Бионсе и Ъшър са приятели още от тийнейджъри. Едва 13-годишни двете с Бионсе стават част от Sony и създават силна професионална и приятелска връзка. С Ъшър пък правят дуета My Boo още в началото на кариерата на Алиша, който се превръща във втория й №1 хит. 

Благотворителност 

Алиша Кийс съвсем рано започва да връща това, което животът й е дал и съосновава фондация Keep A Child Alive, на която е и световен посланик. Като част от подкрепата си тя “осиновява” село в Южна Африка. Заедно със съпруга си Swizz Beatz, с който минават под венчило преди точно 10 години в Корсика, са помогнали в построяването на училища в селото, обучението и овладяването на различни умения от местните деца. 

Забавни факти 

Алиша Кийс определя като един от най-големите си пороци това, че обича да си пука врата. 

Заедно с Reebok  създават серия спортни обувки през 2012 г. след като певицата признава, че е израснала с Reebok 5411s. 

На сватбата й със Swizz Beats официалното лице, което ги венчава е гуруто Дийпак Чопра, който е семеен приятел.  

Четете още по темата